Svenska Skidförbundet är stort och har många grenar med omfattande verksamheter. För att kunna fatta beslut närmare längdorganisationen, skapades Längdrådet 2014.

 

– Man kan säga att Längdrådet är Svenska Skidförbundets styrelses förlängda arm ut i Längdsverige, berättar Göran Nilsson som är ordförande i Längdrådet och även vice ordförande i Svenska Skidförbundet.

I tillägg till rådet finns det arbetsgrupper inom varje funktion, det vill säga internationell verksamhet, utbildning, nationell elit, unga ledare, barn & ungdom, tävlingsregler, anläggning och rullskidor. Arbetsgrupperna bereder frågor som exempelvis framtida SM-arrangörer och hur tävlingsprogrammet ska se ut. Besluten fattas sedan i Längdrådet.

Göran anser att rådets viktigaste uppgift är att stimulera strategitänkande och långsiktighet.
– Det handlar om frågor som hur Sverige ska kunna ta OS-medaljer 2030, hur vi ska säkra rekryteringen av kompetenta ledare på landslagsnivå i framtiden, o.s.v.

Medlemmarna i Längdrådet väljs vart fjärde år, med möjlighet till omval för ytterligare fyra år. Vartannat år väljs häften av rådet. Det är Svenska Skidförbundets styrelse som utser ledamöterna och de arbetar ideellt.

Göran beskriver ett gott samarbetsklimat.
– Det märks att alla trivs i sina roller och är väldigt engagerade, det råder en konstruktiv anda.

På frågan om skid-Sveriges största utmaning, svarar Göran utan tvekan.
– Snötillgången! Förbundet, klubbar och kommuner måste hjälpas åt att skapa förutsättningar för att vi ska kunna åka skidor även i framtiden. Vi har en anläggningsgrupp som nu har fullt fokus på denna fråga där målet är att skapa fler anläggningar för konstsnö, men även att hitta nya och bättre metoder för att tillverka snö och bygga bra arenor.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *