Längdlandslaget inleder OS-satsningen

När träningssäsongen inför OS i Pyeongchang drar igång väljer laget skidträning på snö. Jämtländska Vålådalen och norska Meråker välkomnar ikväll längdlandslagets herrar respektive damer.

 

En sex månader lång träningsperiod inleds idag för längdlandslaget. Det är en viktig uppladdning för de blågula åkarna inför en säsong där OS i koreanska Pyeongchang är det stora målet.
– Efter en tid med utvärderingar och planering ser vi verkligen fram emot att starta upp träningen i Vålådalen för herrarna och i Meråker för damerna. Laget består av två spännande träningsgrupper där det finns både rutin och unga lovande talanger. Alla tog stora kliv förra säsongen, berättar förbundskapten Rikard Grip.

I år kommer träningen igång något tidigare än förra året. Tre läger ska hinnas med innan sommaruppehållet i juli.
– Vi vill vara på tå direkt när träningssäsongen startar och komma ännu bättre förberedda inför den spännande OS-säsong som vi har framför oss, säger Rikard Grip som vill utnyttja vårsnön i fjällvärlden.
– Skidåkning i maj är ett bra tillfälle att få jobba extra med teknik samtidigt som man får en mjukare övergång till barmarksträningen, säger han.

För damtränare Ole Morten Iversen blir det ett läger på hemmaplan.
– Vi har fortfarande minusgrader på nätterna här i Meråker, vilket grundar för optimala skidförhållanden. Vi kommer åka skidor i Grova på förmiddagarna och sedan fokusera på att få igång barmarkssäsongen nere i byn på eftermiddagarna. Där blir det mycket rullskidor och en del löpning, berättar Ole Morten Iversen som nu går in i sin andra säsong med de svenska damerna tillsammans med Johan Granath.
– Jag känner mig väldigt trygg i år jämfört med förra året då allt var nytt för mig. Då kunde jag knappt namnen på tjejerna. Nu känner jag till systemet och känner utövarna, vilket ger bättre förutsättning att göra ett bra jobb. Samtidigt skapar det också förväntningar, inte minst från mig själv, säger Ole Morten.

Herrarna kommer fokusera på skidåkning på både för- och eftermiddagarna. Deras läger hålls i Vålådalen i Jämtland under ledning av herrtränare Lars Selin och Ola Ravald.

Bland herrarna ansluter Marcus Hellner, Teodor Peterson och Axel Ekström mest troligt senare till lägret på grund av sjukdom.

Lägren avslutas med en sponsorträff i Stockholm den 11 maj, då åkare och tränare bland annat kommer att mäta sin löparstyrka mot landslagssponsorerna i Scaniamilen.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *