Landslaget till Lillehammer

Svenska Skidförbundet har tagit ut tio damer och elva herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Lillehammer den 2–3 december.

Efter helgens lyckade start på världscupsäsongen i finska Ruka blir längdlandslagets nästa anhalt Lillehammer i Norge. Sverige ställer upp med sex herrar och sju damer båda tävlingsdagarna, då Anna Dyvik har friplats.

På damsidan har Sverige ledarvästen i både världscuptotalen och sprint genom Charlotte Kalla och Stina Nilsson.
– Vi fick en bra start förra helgen och ser med tillförsikt fram emot helgens tävlingar på den gamla Olympia stadion från -94. Det känns extra roligt att resa till Norge med Charlotte som världscupledare, efter en minitour i Ruka där hon övertygade. Både hon och Stina har visat på fin form och jag är säker på att de kommer att sälja sig dyrt för att inte släppa ifrån sig ledarvästarna, säger förbundskapten Rikard Grip.

Lördagen innebär säsongens andra sprint i klassisk stil.
– Sprinten är en spännande distans med tanke på att den även kommer att köras på OS i Pyeongchang. Vi har med oss två pallplatser från Ruka och tjejerna som lag gjorde ett enormt bra kval. Det ska bli kul att fortsätta se dem i sprinten, säger Rikard.

Söndagen bjuder på en riktig utmaning över 15 och 30 kilometer skiathlon.
– Jag tror att både Charlotte Kalla och Marcus Hellner kommer att bjuda upp till hårt motstånd. Även flera av de övriga åkarna i laget är revanschsugna då de inte riktigt fick till det i Ruka, exempelvis Anna Haag, Jens Burman och Daniel Rickardsson. Banorna i Lillehammer är väldigt bra både för sprint och distanstävlingar. Det kommer bli två fina tävlingsdagar, menar Rikard.

Emil Jönsson gör världscupdebut för säsongen.
– Det känns kul och spännande att ha Emil tillbaka i laget. Han har haft en tid med bra träning sedan säsongspremiären i Gällivare.

På herrsidan finns några nya namn.
​– Det ska bli roligt att ge två yngre killar chansen till världscupdebut efter att de gjorde fina prestationer i Gällivare. Jag tänker på Filip Danielsson och Anton Persson. Dessutom får Emil Johansson åka till Lillehammer efter att ha varit ett stort utropstecken i Gällivare. I tuff konkurrens blev han femma i sprintkvalet och tog sedan för sig i finalerna, kommenterar Rikard.

Oskar Svensson och Viktor Thorn är fortsatt förkylda och är inte aktuella för Lillehammer. Båda blickar istället framåt mot Davos kommande helg.

Det går fortsatt framåt med återhämtningen av Ebba Anderssons överansträngningsskada. Ebba ser fram emot att snart göra säsongsdebut i tävlingsspåret, men kommer inte att starta i Lillehammer i helgen.

Landslaget till Lillehammer den 2–3 december

Damer, distans
Anna Dyvik, IFK Mora SK,
Anna Haag, Anna&Emil sportklubb,
Charlotte Kalla, Piteå elit,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Linn Sömskar, IFK Umeå,
Emma Wikén, Åsarna IK.

Damer, sprint
Anna Dyvik, IFK Mora SK,
Hanna Falk, Ulricehamns IF,
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK,
Stina Nilsson, IFK Mora SK,
Jonna Sundling, IFK Umeå,
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF,
Linn Sömskar, IFK Umeå.

Herrar distans
Jens Burman, Åsarna IK,
Filip Danielsson, SK Bore,
Gustav Eriksson, IFK Mora SK,
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK,
Marcus Hellner, Gellivare skidallians,
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF.

Herrar sprint
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Emil Johansson, IK Jarl,
Emil Jönsson, Anna&Emil sportklubb,
Anton Persson SK Bore,
Teodor Peterson, IFK Umeå SK,
Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Tävlingsprogram i Lillehammer
lördag 2/12: sprint (K)
söndag 3/12: skiathlon

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *