I dagsläget ser det ut som att Petter Northug blir utstängd från världscupen den kommande säsongen. Är det verkligen rätt att den bäste, med fyra VM-guld förra året, inte ska få möjligheten att starta i världscupen?

Det är dags att vi ställer oss frågan, vart är skidsporten påväg? Skidförbunden och FIS hänger med i den utveckling som skett under de senaste åren. Swix Ski Classics, som fungerar precis som i cykel, har revolutionerat skidsporten med privata team som finansieras av tunga sponsorer. Detta har gjort att de flesta åkarna fått en större ekonomisk trygghet och kanske bättre träningsmöjligheter, därav går fler och fler över till långloppen.

130922, Cykel, VM, Lagtempo: Cycling: Road World Championships 2013 / TTT Women Elite: Team Orica-Ais (Aus)/ Emma JOHANSSON (Swe)/ Amanda SPRATT (Aus)/ Melissa HOSKIN (Aus)/ Loes GUNNEWIJK (Ned)/ Shara GILLOW (Aus)/ Annette EDMONDSON (Aus)/ Pistoia - Firenze (42,79 Km)/ Team Time Trial Contre la Montre Equipes Ploegentijdrit / Femmes Vrouwen / Championat du Monde Wereldkampioenschap UCI /(c)Tim De Waele © BildbyrŒn - Foto: Tim De Waele - SWEDEN ONLY
© BildbyrŒån

Jag personligen tycker inte att man ska slopa landslagen totalt, men jag anser att det kanske börjar bli dags för en förändring i den traditionella längdskidåkningen. Ett förslag är att man tittar på upplägget som finns i bland annat cykel.

Ser man på den kommande säsongen så är det Tour De Ski som kommer att dra den stora tv-publiken. Det kanske är dags att satsa på fler Tourer, vilket också är på gång, där man tävlar för sitt team. Kör en ”världscup” där man tävlar för sitt team. När det väl är dags för VM och OS så tävlar man för sitt landslag.

Man måste även dra en gräns för vilka som ska få tävla! Jag vill inte ha det som i Ski Classics där vem som helst kan starta ett team mot en avgift på 15 000 kr. Man bör ha ett maxantal för startande i varje team, precis som det är för landslagen i dagsläget. Ska man dra en gräns för åkarens FIS-poäng eller en rejäl avgift för att starta ett team? Jag vet inte, kanske både och!

Enligt mig är detta ett upplägg som jag tror skulle fungera bra och samtidigt bibehålla eller kanske till och med öka intresset för den traditionella skidåkningen. Fortsätter man med individuella starter och sprinter så kommer man inte märka någon större skillnad förutom att man tappar den patriotiska känslan, men det kanske bara är en vanesak, vad vet jag? Det fungerar i alla fall inom cykelsporten!

I ett hemligt dokument, som norska TV2 kommit över, slår norska skidförbundet larm om att det snart kan vara färdigtävlat nation mot nation i världscupen.

”En möjlig utveckling är att längdskidåkningen kommer röra sig i samma riktning som cykelsporten med större fokus på privata lag, andra typer av arrangemang och aktörer och en annan typ av dynamik mellan landslag och privatlag. Om detta blir verklighet kommer dagens landslagsmodell hamna under press och arbetet med sponsorer få en annan karaktär. Det är en möjlig utveckling som norska skidförbundet och skidsporten måste ta hänsyn till i det vidare arbetet”, skriver förbundet enligt TV2.

Vad är din åsikt? Ska man slå ihop långloppen med den traditionella skidåkningen och köra en gemensam cup? Kommentera gärna nedan! Jag tror att det är viktigt att man börjar föra en diskussion angående detta!

 

7 KOMMENTARER

 1. Det finns nog utrymme för en världscup som den är idag och en långloppscup typ Ski Classic. Så länge det finns publik till båda så får åkarna lön. Det är som med all sport. Ingen publik = ingen lön. Utveckla koncepten på två skilda håll för jag personligen tror att det finns utrymme för både ock.

  Xc_mannen

  • Problemet i dagsläget är den stora norska dominansen som gjort att intresset för längdskidor i europa har störtdykt. Tysk tv har nästintill helt slutat att skicka reportrar och att sända direkt från världscupen. Tittarsiffrorna är minimala. Ur en ekonomisk synvinkel är det katastrof då de stora sponsorerna som pumpar in pengar i sporten kommer just från Tyskland.

 2. OS 2006 tog väl Norge inte någon medalj? Det går upp och ner för alla nationer. Tyskland och Italien kommer säkert tillbaka om några år. Björgen och co börjar närma sig slutet av karriären. Det finns ingen som säger att det är norska åkare som tar över. Vi har tex Stina Nilsson som mycket väl kan det stora namnet. Men man får inte glömma att Norge är ett stort skidland. En vanlig vardagskväll kan det komma 400-500 ungdomar på ett vanligt KM.

  • Självklart går det upp och ner för alla nationer! Men man måste ändå se det som en fara när de nordiska länderna dominerat sporten såpass hårt under de senaste 10 åren. Att intresset sjunker ute i europa ser i alla fall jag som något extremt negativt för en såpass liten idrott som skidåkningen ändå är. Vi kan bara tacka för att det dykt upp en åkare som t ex. Pellegrino under fjolåret!

 3. Det är egentligen underbart att Ski Classics dykt upp. Det ger toppen en större bredd. För det är ganska stor skillnad mellan världscupen och Långloppen.
  Gör om loppen i WC istället. Korta ner sprinten till max 1000 meter. Vissa banor idag har blivit åt helvete för långa. Det kan inte kallas sprint. Snarare medeldistans. Gör dom klassiska banorna tuffare så att det inte går att vinna på bara staknig.
  Långloppen har ju blivit en staktävling.
  Samma sport men olika grenar. Det är perfekt om man vill locka fler till sporten. Det finns fler medaljer att slåss om och ingen kan ta hem alla.
  Det ska fortfarande finnas landslag och dom ska tävla i WC.
  Vart tog Jaktstarten vägen? Lägg en en jaktstart efter 15 km (för herrarna). Och man behöver inte avsluta med fristil.
  Största problemet är ju vädret och det kan vi inte göra så mycket åt. Det har ju varit snöbrist i alpländerna senaste åren. Det bidrar ju till att sporten sjunker i popularitet. Se bara i Sverige, var är det flest skidåkare? Norr eller söder?
  Fler stads sprintar kanske?
  Ski Classics kanske kan lägga in några rullskidtävlingar i programmet?
  Många tjatar om att SVT ska ta över Ski Classics. Jag kanske är ensam om att gilla Tv12? Men dom för det bra tycker jag. Ju fler kanaler som visar skidor ju större intresse skapar det.

 4. Håller med. Lägg ner landslagen. Kör landslag på mästerskap.
  Låt det bli allrondcup, sprintcup, långloppscup.
  Man kan inte hindra utvecklingen.

  • Kjell
   Vem säger att framtiden är sponsrade team?
   Det är väl roligare att hålla på Sverige än på Team Pepsodent?
   Varför förändra det som är nu?
   Ju fler sponsrade team ju fler norrmän i spåren. Enda sättet att hålla ner antalet norska åkare är att tävla med landslag.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here