”Klassiskt sprint kommer jag sakna mest”

Julia
Julia Jansson, nu med bössa i skidspåret. Foto: Johanna Meyer

Julia Jansson är en av de tre längdåkare som nu väljer att haka på Pichlers skidskyttetåg och byta sport. En helt ny utmaning som hon ser nyfiket på.
– Har faktiskt undrat i många år hur det skulle vara att ha Pichler som tränare, säger Julia till skidzonen.se. 

Julia Jansson, 22 år från Månkarbo, numera tävlandes för Sollefteå, studerar på Mitt universitet i Östersund där hon läser idrottsvetenskap i kombination med sin skidsatsning. En välmeriterad åkare som både fått åka världscup och tagit SM-medaljer. Hittills har det bara handlat om längdåkning men nu väljer Julia, liksom längdåkarna Tiio Söderheim och Sara Norstrand, att byta sport till skidskytte. Julia har dock inga större skyttevanor hittils men ser positivt på utmaningen.
– Det ska bli jätteroligt! Jag har bara skjutit några gånger på våren både ifjol och för två år sedan men det var först i år jag fastnade för det. Efter militär-VM i år fick jag prova på mer skjutning och då kom jag ju på att det här var jättekul, säger Julia.

Beslutet var dock inte helt självklart när skidskyttelandslaget tog upp kontakten med 22-åringen som till en början velade en aning. Efter mycket funderande blev bytet tidigare än tänkt.
– Jag var inte helt säker på om jag ville byta just i år men när jag fick den här möjligheten kändes det spännande att haka på och köra det här hundra procent. Har faktiskt undrat i många år hur det skulle vara att ha Pichler som tränare.

Nu till vintern hamnar den största fokusen på skyttet men att tävla utan bössa i framtiden är absolut inte uteslutet för Julia som tror att denna satsning kommer öka hennes kapacitet, även i skidspåret.
– Det här blir en spännande utmaning som jag hoppas kommer passa mig. Just nu kommer all fokus läggas på att bli så bra skidskytt som möjligt, men i framtiden vet man aldrig vad som händer. Jag kommer nog inte bli sämre skidåkare iallafall då jag kommer träna mer än någonsin samtidigt som ett till moment ska involveras (skyttet). Jag är nyfiken!

– Det skulle givetvis vara roligt att köra någon längdtävling och jämföra mig med dem jag är van att åka mot. Klassiskt sprint kommer jag sakna mest, säger Julia till skidzonen.se.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *