Guld till Charlotte Kalla, silver till Ebba Andersson och brons till Jonna Sundling. Där har ni prispallen i 10 kilometer fritt på SM i Skellefteå.

 

Det blev egentligen aldrig speciellt spännande i damernas fristilslopp över 10 kilometer med individuell start. Från start till mål handlade det om tre medaljkandidater och ordningen dem emellan var också densamma genom hela loppet.

Charlotte Kalla, Piteå elit, tog grepp om loppet direkt och hade inga problem att slå tiderna från IFK Umeås Jonna Sundling och Sollefteå SK:s Ebba Andersson, som låg längre fram i startfältet. Men direkt efter start fick det kärva föret henne att känna tvivel.
– Jag blev förvånad jag kände hur trögt det gick och trodde först att kroppen inte ville ha speed idag. Men när jag fick mina tider insåg jag att det gick tillräckligt fort, berättar Kalla efter loppet.

Kalla utökade sin ledning före Andersson successivt under första delen av loppet, men den unga Sollefteååkaren visade hur stark hon är och körde jämnt med Kalla under stor del av den andra halvan.
– Min taktik var att gå ut hårt, men ändå känna kontroll. Det gällde verkligen att ligga på i alla partier av banan, man fick inget gratis, sa Andersson, som gick i mål 24,2 sekunder efter Kalla.

Bronsmedaljören Sundling gick i mål 1,05 minut efter Kalla.
– Jag försökte gå ut rätt hårt men insåg att jag inte kunde hålla den fart jag gick ut med så jag fick dra ner på tempot, sa Sundling, som hade klubbkamraten Linn Sömskar 30,1 sekunder efter sig i mål.

Efter de fyra åkarna i toppen blev det ett glapp på en dryg minut innan resten av fältet radades upp.

 

Resultat damer 10 km F individuell start

 

SM-touren
I måndagens tremil blir det Charlotte Kalla som kommer starta i den gula ledarvästen som visar att hon leder totalen i SM-touren. Stina Nilsson, som ledde SM-touren inför dagens tävling, hade en tung dag i spåret och åkte ner på en fjärdeplats i totalen efter att ha kommit på en 17:e plats i milloppet.

På andra plats ligger Jonna Sundling, fem poäng efter Kalla och på tredje plats ligger Ebba Andersson, 14 poäng efter Sundling.

 

Totalställning SM-touren

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *