De övriga damerna hade inte en chans när Charlotte Kalla körde på stenhårt i onsdagens lopp över 15 kilometer. Hon kunde ohotat ta hem guldet före Stina Nilsson och Jonna Sundling.

 

Damerna körde 3 varv på femkilometersslingan i deras masstart över 15 kilometer fristil.

Under det första varvet hölls fältet ihop, men på det andra varvet höjde Ebba Andersson, Sollefteå Skidor IF, farten och spräckte fältet. Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK och Mia Eriksson, Piteå elit hängde på och bildade en tätklunga. Efter ett tag tvingades emellertid Eriksson och Ingemarsdotter släppa i den höga farten.

Ut på sista varvet tog Kalla täten före Nilsson, Andersson och Sundling. Hon gick på hårt, men Nilsson bet sig fast till en början. I de branta uppförsbackarna lyckades Kalla emellertid skaka av sig Nilsson och skapa en lucka. Hon fortsatte jobba stenhårt och bakom henne bildade övriga tre åkare en klunga i jakten på Kalla.

Andersson gjorde ett försök att höja tempot och skaka av sig de andra två, men de bet sig fast. Bakom dem kämpade Mia Eriksson ensam och några sekunder efter henne Ida Ingemarsdotter.

Kalla var ohotad och i den jagande gruppen fortsatte Sundling dra när Ebba inte lyckats skapa avstånd. Nilsson, som drabbades av en förkylning för en vecka sedan, fick kämpa för att hänga med och en lucka skapades upp till de andra. I de efterföljande nerförsbackarna gled hon emellertid ikapp och förbi de andra två och det blev hennes tur att skapa en lucka inför den sista stigningen.

Charlotte Kalla kunde defilera i mål och säkrade sitt 26 (!) individuella SM-guld. Därmed ligger hon långt före tvåan, Antonina Ordina med sina 22 individuella guld, i listan över SM-guld.

Silvret gick till Stina Nilsson, som var 20 sekunder efter Kalla. Jonna Sundling gick förbi Ebba Andersson och tog bronset, 6 sekunder efter Stina och tre sekunder före Andersson.

Mia Eriksson och Ida Ingemarsdotter slutade på en femte, respektive sjätte plats, drygt 1,5 minut efter Andersson.

 

Resultat 15 kilometer (F) damer, masstart

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *