Det är bara att lyfta på hatten för Holmenkollens skiddrottning Marit Björgen. På söndagen tog hon sin sjunde seger i den legendariska tremilen, vilket ingen annan har uppnått tidigare. Charlotte Kalla gjorde ett fantastiskt lopp och blev fyra.

 

Det var spännande från start till mål när den ärofyllda tremilen genomfördes i Holmenkollen på söndagen. In i det sista var det ovisst hur pallen skulle se ut.

Efter åtta kilometers åkning blev det en antydan till att två klungor bröt sig loss. Längst fram drog Charlotte Kalla, amerikanskan Jessica Diggins och norska Ragnhild Haga ifrån övriga åkare. Bakom dem bildades en jagande klunga av norskorna Marit Björgen och Astrid Uhrenholt Jacobsen, som tillsammans med Ebba Anderson och Krista Pärmakoski från Finland kämpade för att täppa till den lucka som uppstått. De båda grupperna höll mer eller mindre i sig under lång tid av loppet.

Björgen och Jacobsen bytte skidor efter 13.3 kilometer, vilket innebar att Andersson och Pärmakoski fortsatte ensamma i jakten på förklungan. Det visade sig att skidbytet var ett klokt val. Jacobsen och Björgen gick strax ikapp och förbi svenskan och finskan igen på sina nya skidor.

Samtidigt närmade sig Björgen och Jacobsen långsamt men säkert den ledande trion. Inne på stadion, vid 26,6 kilometer, var de båda norskorna endast sex sekunder efter. Diggins, som varit stark i uppförsbackarna under hela loppet, gick upp och drog i ett försök att höja tempot, men när 1,5 kilometer återstod av loppet var Björgen och Jacobsen ikapp de främre tre åkarna.

Längre bak orkade inte Ebba hålla jämna steg med Pärmakoski, som även hon bytt skidor, utan fick släppa.

I den sista utförsbacken in mot stadion blev det en hård kamp mellan de fem åkarna i täten. Björgen gick förbi övriga och Kalla tog rygg på henne. Men norskan drog ifrån och i den sista kurvan blev Charlott även omåkt av Haga och Diggins. Amerikanskan drog ifrån och kunde åka in som tvåa efter Björgen. Det var Diggins första pallplats i världscupens tremil. Bakom dem åkte Haga och Kalla sida vid sida, men norskan fick fram foten före Kalla, som hamnade på den förargliga fjärdeplatsen.

Trots att hon av många var uträknad under hälften av loppet kämpade Marit Björgen till sig ännu en seger i Holmenkollen och visade att hon är en stor skiddrottning som aldrig ger upp.

Ebba Andersson, som debuterade i Holmenkollens tremil, var med offensivt under hela loppet. Hon gick i mål på en mycket fin tionde plats. Även Ida Ingemarsdotter gjorde sin bästa tremil i Holmenkollen någonsin då hon åkte in efter Ebba som elva.

Övriga svenskor var Emma Wikén, som slutade på plats 40, Louisa Modig, 43 och världscupdebuterande Molander Kristiansen, som kom på plats 50.

 

Resultat tremilen Holmenkollen

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *