Kajsa Kling lägger ner elitkarriären

I slutet på augusti offentliggjorde den alpina landslagsstjärnan Kajsa Kling att hon lägger ner sin karriär för gott. Hon tävlade i super G, störtlopp och storslalom på elitnivå och tillhörde klubben Åre SLK. Under 2017 tog Kajsa en längre timeout från skidåkningen på grund av att hon var deprimerad, men depression och utmattning har följt henne i flera år och tillståndet har även påverkat hennes tävlingsresultat.

Under deltagandet i VM 2017 som hölls i schweiziska Sankt Moritz körde hon ur Super G och efter det ställde hon in sitt deltagande i alpin kombination. En av anledningarna till att hon drog sig ur var för att hon var missnöjd med sin insats, trots att hon var på pallen i början av säsongen. Hon har berättat för pressen att hon var mycket besviken över sina tider i störtloppet och att hon kände sig långsam. Kling slutade på 17:e plats i störtloppet. I dagarna har Kajsa Kling berättat att 2017 var det svåraste året i hela hennes liv och under hösten samma år valde hon även att avbryta sin satsning mot OS i Sydkorea. Efter pausen har det varit ganska tyst från Kajsa, men hon hoppades på att köra hemma-VM i Åre år 2019.

Träning, tävling och mental stress
Det är samma depression med medföljande utmattning som ligger bakom hennes beslut att avsluta helt. I ett öppet brev berättar Kajsa Kling för pressen att hon körde slut på kropp och knopp. Detta på grund av all press, den hårda träningen hon var tvungen att genomgå och alla tävlingar hon ställde upp i. Alla typer av professionella skidåkare måste träna mycket, men när du tävlar på elitnivå är det allra mest den mentala hälsan som pressas. Den före detta längdskidåkaren Marcus Hellner har tidigare berättat att han var i konstant träning för att hålla sig på topp och att det var mycket intensivt. Han vann tre OS-guld under sin tid som elitskidåkare och han valde också att avsluta sin karriär år 2018.

Foto: Bildbyrån

I det öppna brevet berättar Kajsa Kling att man måste ha en extrem motivation att alltid ligga nära sitt max och att den motivationen tyvärr har tagit slut hos henne. Med en beundransvärd ärlighet berättar hon även att den stora uppoffringen hon måste göra för att vara elitskidåkare inte känns balanserad längre. I pressmeddelandet finns även ett uttalande från landslagsläkaren Per Liljeholm och han håller med om att Kling gör rätt i att lämna elitkarriären. Han berättar att depressionen som sjukdom ger symptom som nedstämdhet och orkeslöshet men också nedsatt koncentrationsförmåga samt fokus. Att åka skidor i höga hastigheter är därför ingen bra idé när man lider av sjukdomen.

Hon lämnar en lång karriär bakom sig
Kajsa Kling som kommer från Åre debuterade i världscupen den 13:e januari 2007. Då var hon 19 år gammal. År 2010 kom hon med i den svenska OS-truppen och deltog i träningsåket inför OS-störtloppet. På grund av feber missade hon dessvärre störtlopps- och kombinationstävlingen. Hon kom på 26:e plats i den olympiska storslalomtävlingen. De senaste åren har hon varit Sveriges största farthopp. Under karriären körde hon totalt 179 världscuptävlingar och hon hamnade bland de tio främsta hela 31 gånger.

Detta är hennes främsta meriter under karriären:

  • Tvåa i super-G i Schweiz, S:t Moritz i december, 2013
  • Två pallplatser i världscupen
  • Tre i störtlopp i Kanada, Lake Louise i december, 2016
  • Åtta i VM i super-G, USA, Beaver Creek, 2015
  • Två OS, 2010 och 2014
  • Tre VM, 2007, 2015 och 2017

Framtiden för Kajsa
Vid den tid som beslutet offentliggjordes berättade Kajsa att hon kommer att läsa kurser i Human Resources och retorik i höst. När det kommer till skidåkningen är framtidsplanerna ännu inte helt klara. Fokuset ligger på att återhämta sig från depressionen, men Kajsa är inte helt främmande inför att bli rådgivare inom ungdomsidrotten eller på landslagsnivå. Att ställa upp som expertkommentator i TV är också något som hon kan tänka sig. Skidåkningen är något som hon alltid kommer att hålla på med, men hon kommer inte fokusera på att tävla. Kajsa önskar istället att få vara del av sporten på något annat sätt, för att få se andra sidor av den.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Ett svar på ”Kajsa Kling lägger ner elitkarriären”

  1. Vad tiden går fort! Jag tyckte det var nyss den här generationen utförsåkare trädde fram och nu lägger de skidorna på hyllan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *