Moa Olsson: ”Kommer ladda med att skratta mycket”

”Reserv” var det första beskedet Moa Olsson fick men efter att en i JVM-truppen kastat in handduken efter sjukdom får nu Vansbrotjejen chansen.
— Jag blev otroligt glad för den här säsongen har varit väldigt strulig, säger Moa till skidzonen.se.

Moa Olsson fick redan förra året chansen i Junior-VM, som då gick i Kazakstan. Då var hon bara andraårsjunior och placerade sig så bra som 11e i skiahtlon. Men i år såg det inte ut att bli något JVM i Rumänien för Vansbrotjejen som hamnade precis utanför Sveriges trupp när laget presenterades efter SM.

— Jag var egentligen reserv, men fick besked om att Karin Björnlinger (Ulricehamn) tyvärr blivit sjuk och att jag skulle ersätta, berättar Moa och fortsätter.

— Jag blev otroligt glad, för den här säsongen har varit väldigt strulig med en överträning sedan augusti. Men nu känns det som att formen är på uppåtgående och det är verkligen roligt att få chansen att åka med till Rumänien, säger Moa, som är inne på sitt 3e år på skidgymnasiet i Torsby där hon läser samhällsprogrammet.

Skidor var inte roligast
Simning, balett, dans, volleyboll, hockey, friidrott, fotboll och konståkning präglade Moas uppväxt och det var inte förrän i 11-12 årsåldern skidorna kom in i bilden. Men eftersom vännerna höll på med skidor hakade även Moa på tåget.

— Jag tyckte inte att skidor var det roligaste egentligen. Fotboll och konståkning var betydligt roligare. Men efter ett bra USM kände jag att det var skidor som jag verkligen ville satsa på, säger Moa.

150603 Moa Olsson, Sverige, poserar fšr ett portrŠtt den 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74111
Moa Olsson ersätter Karin Björnlinger som blivit sjuk. 
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Laddar med skratt
För två år sedan var Moa på Juniorlandskamp och förra året på JVM. Nu får Moa dra på sig landslagsdräkten för tredje året i rad men med något nertrappade förväntningarna i tanke på hur säsongen sett ut.

— Mina förväntningar på mig själv är väldigt låga, jag ska åka dit och bara ha kul. Det är bara positivt att jag får följa med så allt annat är en bonus.

— Jag kommer att ladda med att må bra och skratta mycket. Inte stressa eller så, bara ha kul, säger Moa Olsson till skidzonen.se.

 

Fem snabba med Moa:
Främsta merit inom längdåkning:
2 USM guld, 1 silver USM, 1 JSM guld, 2 JSM silver, guld 5 km klassisk och silver i skejtsprint i Landskampen i ROvaniemi och 11:e plats i JVM.

Favoritdistans: Har faktiskt ingen speciell men älskar verkligen stafetter.

Dold talang: Spelat i dalarnas distrikslag i fotboll

Förebild: Morfar, för han är typ stålmannen. Han är snart 92 år och träningscyklar varje dag.

Gör du om 10 år: Lever på skidåkning och tävlar i landslaget på både VM och OS.

 

Sveriges trupp till JVM & U23

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *