Johaug missar OS – Stängs av 18 månader

Therese Johaug har fått sin slutgiltiga dom av idrottens skiljedomstol Cas, som skärper straffet till 18 månaders avstängning. Det innebär att Therese Johaug missar OS i Sydkorea nästa år och hela den kommande skidsäsongen.

– Jag är helt knäckt. Jag hade en dröm om OS, och den drömmen har gått i kras. Det är en chock. Jag känner mig orättvist behandlad, säger en Therese Johaug i tårar på presskonferensen.

I ett pressmeddelande står det att Fis yrkade på en avstängning på 16-20 månader, och därmed gick Cas till viss del det internationella förbundet till mötes. Domen behandlades av tre personer. Presidenten Romano Subiotto, Markus Manninen och Jeffrey G Benz. Juryn var enig i beslutet.

– Jag kommer att jobba med mig själv, men har en fortsatt inre glöd för att köra vidare. Jag vill tillbaka till startlinjen, och har en dröm om att stå överst på prispallen igen, säger Therese Johaug, som också bad pressen om att få bli lämnad i fred framöver innan hon lämnade presskonferensen.

Svenska skidförbundets längdchef Johan Sares kommenterade domen följande:

– Det känns i dag ganska skönt att man kommit till en dom, att vi har något att förhålla oss till. Det är ett väldigt smärtsamt straff för Therese men har fullt förtroende för de som har beslutat det. Väldigt tråkigt för henne som skidåkerska och det är ett hårt straff med tanke på det misstag hon gjort. Hoppas vi kan lägga det här bakom oss nu.

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

124 svar på ”Johaug missar OS – Stängs av 18 månader”

  1. Åke Nilsson Nej, jag gillar inte doping. De som medvetet dopar sig skall straffas. Men eftersom jag INTE tror att hon MEDVETET dopat sig faller det argumentet. Skulle dessutom önska att du och alla andra låter bli att blanda in hennes utseende!

 1. Jag tycker att det är väl hårt för en som uppenbarligen begått ett ärligt misstag. En kortare avstängning är naturligtvis nödvändig, men inte behöver den vara så lång för vad som måste vara världshistoriens minsta dopingbrott.

  1. Cyklisten Contadur påstod att han hade ätit hormonbehandlat kött, typ Belgien blue. Han hade betydligt lägre halter än Johaug. Han fick 24 månader. Varför ska en arrogant norska behandlas annorlunda?

  1. ..och att hon är vacker flicka, men varför ska förstör sitt livs värk sjukt ,synd om Johaug att inte förstå ,som finländare också fick sitt straff så var helt rätt

 2. Någonstans tycker jag det här har spårat ut.Jag tycker så klart att hon har begått en miss när hon inte har läst ordentligt på förpackningen. Ok hon sa ju att hon litade på sin läkare, men hon borde ju änddå ha läst på förpackningen. Nu är det som det är och läkaren har avgått som lagläkare, vilket han såklart måste göra. Men jag kan inte förstå varför Johaug måste straffas ytterligare. Jag tycker personligen den straff hon avsonade hade räckt. Hon kommer ju änddå aldrig att lita på läkaren mer.

 3. Tycker domen är helt rätt , förstår inte varför detta fall har tagit sån tid . Alla andra som använt doping preparat har fått sin dom inom 1 mån . Sen förstår jag norska skidförbundet som gjort allt för att få med henne till OS . Det är upp till den tävlande att se till att man inte får i sig otillåtna medel . Så 18 månader kunde lika gärna varit 24 . Ren Idrott

 4. Helt rätt, det som kan diskuteras är väl om det generellet borde vara ännu hårdare straff för de som ertappas. Det går inte att göra undantag eller särbehandlingar – alla måste straffas oavsett förklaring till de otillåtna medlet i kroppen.

 5. jag vill inte tro att hon dopat sig. Hon var så överlägsen alla andra. En stålkvinna i miniformat. Men att slicka i sig anabola steroider från läpparna skulle kunna vara en genialisk dosering om man trots allt skull vilja dopa sig. Man vill inte tro det, men vågar man? Och vad säger man till alla dem som inte blev betrodda. Alla skall behandlas lika, är det inte så?

 6. Denna dom statuerar nu exempel på, att det aldrig skall löna sig att skylla på andra (läkaren i detta fall)
  och att där igenom fritas sin egen skuld.
  Man är som aktiv alltid
  SJÄLV ytterst ansvarig för VAD MAN INTAR, oavsett vad det är…

 7. Regler är regler och till för att följas. Doping hör inte ihop med idrott. Idrottarna har eget ansvar också. Johaug är en tävlingsmänniska, hon kommer igen.

 8. Jag hade tippat på 15 månader, men jag tycker att det är fel att fokusera på om hon får vara med i OS eller inte. Och det är ändå den aktiva idrottaren som själv har det yttersta ansvaret.

 9. Helt horribelt straff för ett misstag och framförallt att man ska behöva vänta så otroligt länge på ett besked hon är otroligt stark om hon orkar fortsätta suck……..

 10. Känns hårt. Men samtidigt nödvändigt, man måste hålla hårt på reglerna annars öppnas möjligheterna att fuska. Vad säger ni nästa gång när tex en ryss hävdar att hen använde salva?

 11. Helt rätt dom dock borde alla fuskare få hårdare dommar. Att ha koll är en del av jobbet på den nivån. Tycker det är märkligt hur både Svenskar och Norskar blivit blödiga hade det varit en öststatare hade hen slaktas i socialmedier. Lika behandling till alla och skidorna har mer att städa upp om det åter skall bli kul att följa.

 12. Krokodiltårar… det finns väl ingen normalt fungerande människa som tror att bara för att man tar på lite munsalva råkar ut för dopinganklagelse. Munsalvan är givetvis ett desperat grepp (tillsammans med Johaugs tårar) att försöka få de stora skarornas sympati. ”-ingen ska behöva åka dit p g a att man tagit en salva för munsår”. Ska man tävla så ska man tävla på lika villkor.

 13. Jag tycker att det är helt rätt.Dom borde kolla alla i det Norska skidlandslaget med jämna mellanrum utan att säga till när dom ska göra det.För jag är övertygad om att det är många fler idet norska skidlandslaget som doppar sig.

 14. Idrott och doping hör inte ihop. Varför skall det vara annorlunda regler för idrotten, än övrig verksamhet, där ekonomi är inblandat. Fuskar du och blir påkommen med det, ljug inte och säg inte att har gjort något fel! Är idrottare korkade eller förstår de inte att vi som är publik, vill ha ärliga tag utan fusk! Ibland verkar det som om de aktiva tror at vi inte begriper när fusk förekommer. ”Skidfamiljen skrattar åt publiken ”. Öststatsdopingen har smittat ner norska skidåkare. ”Astmamedicin till friska skidåkare” vad är det för dumheter ?

 15. För hårt straff? Kanske, dock anser jag att hela detta dramat kunde hanteras så mycket smidTherese visade sig lite ödmjuka.
  Problemet är inte bara Johaug, det känns som norge samlat incident efter incident på hög, där övriga världen har stått och blivit mer och mer irriterade.
  När dem väl åker fast med handen i kakburken, då börjar genast syndabokarna plockas fram.

  Hade inte Norge inte backat Johaug ekonomiskt, låtit henne vara med på olika landslagssammlingar samt upprepade gånger vidmakthållit att hon är hjärtligt välkommen tillbaka, hade förmodligen inte CAS känt sig så underminerade.

  Straffet tror jag var dels en motreaktion mot Norge men framför allt en markering mot att man inte kan skylla på andra.

 16. Jag hade själv en gång fruktansvärda munsår och i det tillståndet, för det gör fruktansvärt ont kanske man inte tänker så klart och litar väl fullt på sin idrottsläkare att det han hämtat ut är okey. Fruktansvärt att denna tjej ska få genomlida detta madrömsspektakel med tanke på att Sundby minsann fick starta utan problem. Fy skäms Norge säger jag bara. Stå på dig Johaug….du kommer igen.

 17. Vad är det som säger att historien om salvan bara är en rökridå från en tidigare större dos clostebol. Tycker domen är för mild hon skulle haft minst 24 mån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *