På måndagskvällen bjöd Fjällgymnasiet i Åsarna in sin ”gamla elev” Jens Burman till en intervjustund om hur man tar sig från skidgymnasium till landslaget. Jens som är mitt uppe i förberedelserna inför en viktig skidsäsong ställde självklart upp och berättade om hur hans resa sett ut.

Han berättade att hans val att studera vid Fjällgymnasiet föll på den fina träningsmiljön som finns i Åsarna, som också gjort att han valt att fortsätta bo kvar i byn. Den ofta så snösäkra orten med många mil preparerade spår och fin löpterräng på sommaren upplever han som viktig i hans utveckling till större framgångar. De han minns mest och bäst av gymnasietiden var att det alltid fanns träningskompisar och att det var bra att lära sig rutiner samt att man kunde sköta träningen dagtid till skillnad mot åren på grundskolan då träningen fick skötas på kvällar.

Något som Jens redan då hade som mål var att bli så bra som möjligt och att ta sig till de stora mästerskapen som VM och OS. Det gick tidigt upp för Jens att det finns inga genvägar till att nå dessa mål. Han ökade sin träning succesivt under åren från ca 350 i åk 1 till ca 600 timmar sista året på gymnasiet. Jens tycker inte att timmarna är det väsentliga utan att jobbet verkligen blir gjort,        ”det finns ingen dötid i träningen, man kan inte stå stilla och tro att man tränar” som Jens uttryckte det.  Han berättade också att han inte haft några större problem under åren förutom en sommar då en krånglande vad gjorde att han inte kunde springa så mycket som han ville.

Jens tycker att hans starkaste sida är att han ser till att jobbet blir gjort och då inte bara till 99% utan gärna en bra bit över 100%. Han erkänner också att hans akilleshäl är sprint ”jag kommer aldrig bli någon sprinter då jag inte är speciellt snabb av mig” men Jens jobbar hårt för att förbättra snabbheten genom målmedveten träning ”vill man bli bättre så gäller det att gå in för jobbet till 110%”. Jens anser att hans bästa lopp hittills i karriären är från förra säsongen med sjätteplatsen i Davos på 15 km fri stil och Holmenkollens klassiska femmil då känslan var fruktansvärt bra trots tröga skidor, framför allt efter ett depåstopp och skidbyte. Anmärkningsvärt kan man tycka då han trots allt har en silvermedalj på JVM 2014 och ett guld från U23-VM 2016 då han krossade tvåan, ryssen Chervotkin med nästan 30 sek.

Jens berättade också att träningen idag inte skiljer sig så mycket från gymnasietiden, men att dagens skidåkning ställer andra krav såsom mer stakåkning och styrka i överkropp. På frågan om vilka råd som han kunde ge till eleverna så svarade Jens att det gäller att bestämma sig för vilken ambitionsnivå man har och sedan köra på därifrån. För honom fanns det en hög ambition och han upptäckte tidigt att det inte gick att fuska, vara uppe nattetid och slarva med kosten. Hans favoritlöptur är ”Trättängeturen”, en nätt löptur på ca 2 ½ timme över höga berg och blöta myrar.

Jens har mer och mer blivit känd för sin spjuveraktighet och på elevernas fråga om man skulle våga satsa på honom som segrare på OS-femmilen till 300 gånger pengarna svarade han att ”bättre pension investering tror jag inte finns”, med en menande blick till sina gamla tränare.

Sammantaget blev det en härlig kväll med många frågor och lika många skratt för alla eleverna på Fjällgymnnasiet i Åsarna.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *