Jenny Solin: ”Har verkligen varit svin-nervös”

Jenny Solin från Sollefteå missade precis junior-VM förra året då hon blev reserv, men i år finns hon med i Sveriges ordinarie trupp. Och med familjens hjälp ska hon hitta formen inför mästerskapet.
— Ska äta mammas mat och mormors skorpor som är sjukt goda, säger Jenny till skidzonen.

Jenny Solin från- och tävlandes för Sollefteå får i år följa med på JVM, som arrangeras i Rumänien 22-28 februari. Men i säsongsinledningen såg det inte ut att bli något JVM det här året heller. Det efter att hon haft stora ryggproblem under försäsongen och tävlingsdebuten kom inte förrän efter jul.
—  Jag visste inte när jag skulle komma igång att tävla igen. JVM var ju målet för säsongen men tvivlade mycket på om det skulle gå, säger Jenny som studerar samhällsprogrammet vid Sollefteås skidgymnasium.

SM-veckan var uttalat som de sista uttagningstävlingarna till JVM och det var efter dom som truppen skulle tas ut. Jenny visste att hon hade en liten chans, efter ha blivit 16e tjej i seniorklassen på skiathlon, men visste samtidigt att det skulle bli väldigt tight om platserna. Till slut fick hon ett glädjande samtal av juniorlandslagstränaren Martina Höök.

—Har verkligen varit svin-nervös. Men sen ringde Martina och jag blev hur glad som helst, säger Jenny.

150603 Jenny Solin, Sverige, poserar fšr ett portrŠtt den 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74111
Jenny Solin har, liksom förra säsongen, tillhört juniorlandslagets träningsgrupp 2015/2016.
Foto: Nils Jakobsson Bildbyrån

”Ska göra som Lisa Vinsa
Som de allra flesta har Jenny provat på många idrotter. Det blev mycket fotboll tills skidorna helt tog över i 15-årsåldern.
— Höll faktiskt på med gymnastik ett tag också, men var aldrig riktigt någon stjärna där… Skidorna var roligast! Jag älskar att ta ut mig så mycket som man kan göra i skidor, och sen älskar jag att vinna, säger Jenny.

Om Jenny vinner JVM återstår att se men kul verkar hon i varje fall tycka att det ska bli. Och innan Jenny, tillsammans med resten av laget, flyger på onsdag ska hon toppa formen tillsammans med familjen, samt som hennes kompis Lisa gjorde förra året.

— Vill verkligen göra mina bästa tävlingar där och få ut allt. Sedan hoppas jag att vi har en bra stämning i gruppen och har väldigt roligt tillsammans. Och självklart få utforska exotiska Rumäninen lite. Tänker träna på bra nu sista dagarna och äta mammas mat och mormors skorpor som är sjukt goda. Sen tänker jag göra som Lisa Vinsa gjorde förra året, hoppa på lite k-brunnar och hoppas på tur, skrattar Jenny.

Fem snabba med Jenny:

Främsta merit inom längdåkning: JSM-silver i sprint, JSM-guld i stafett, 2 segrar i Scandic cup och har slagit Johan Olsson i en spurt på utmaningen i knallkrossen.

Förebild: Min farfar, han är 88 år och är ute i skogen eller verkstaden varje dag och jobbar för fullt, alltid med ett leende på läpparna dessutom.

Favoritdistans: Är ganska allsidig och tycker alla distanser är roliga, men om jag måste välja någon just nu säger jag nog 5 km skate och skate sprint.

Dold talang: Är extremt bra på att ta powernaps och bakar världens godaste bars.

Gör du om 10 år: Är förhoppningsvis med i landslaget och är ute och tävlar världscup på helgerna och åker VM och OS.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *