”Jag kände mig extremt jävla risig”

”Extremt jävla risig”. Så kände sig Anton Hedlund från Åshammar förra sommaren. Läkarna hade inga svar om vad det kunde bero på. Han ändrade kosten totalt och nu ett år senare har han fått ordning på kroppen och varit friskare än någonsin.
– Är man frisk kan man träna, och kan man träna kan man bli stjärna, säger Anton till skidzonen.se.

En nyvaken Anton Hedlund svarar i telefonen strax efter lunch. Han befinner sig i Torsby på läger och har på förmiddagen tränat årets första pass på snö i tunneln. Han känner sig sliten men ändå stark på något sätt, och anledningen; Han har fått vara frisk och tränat på i stort sett hela sommaren. Men de senaste åren har gått allt annat än problemfritt.

Sjukdomsproblemen har i många år satt käppar i hjulet för 21-åringen som tävlar för Falun/Borlänge SK. Trots hälsoproblem har han åstadkommit fina framgångar i spåren. Tre JSM-medaljer och en JVM-start är bara ett axplock av hans meritlista. I vintras skrällde han i slutet på säsongen med en 8e plats i cupfinalen i Kalix och en 5e plats i Fjälltoppsloppet, bara slagen av meriterade landslagsmän. Utöver dessa resultat blev det en mardrömssäsong för 21åringen som kämpade med hälsoproblem stora delar av året.
Det började redan förra sommaren. Det var då jag insåg att något var ordentligt fel. Försökte att träna men kroppen var helt under isen. Jag kände mig bara extremt jävla risig, säger Anton.

Läkarna hittade inga fel och Anton sökte sig istället vidare till Kilmansintitutet på Ekerö.
– Hade jag inte kommit dit, hade jag säkert lagt skidorna på hyllan. Kilman var min räddning.

På Kilmaninstitutet fick han framförallt kostrådgivning men också behandling med kinesologi.
– Behandlingen är nästan omöjlig att beskriva… Men största steget för mig i det här, var att totalt utesluta vete och undvika gluten och mjölkprodukter så mycket som möjligt. Leva nyttigare helt enkelt!

Vill åka U23-VM
Nu laddar Hedlund för en ny säsong, med en helt ny träningsbakgrund och en ny kropp. Målet är som de allra flesta att få representera landslagsfärgerna.
– Är man frisk kan man träna, och kan man träna kan man bli stjärna, skrattar Anton och fortsätter; Jag är dock lite nervig för jag har verkligen aldrig tränat så här mycket förut. Men det blir nog bra hoppas jag. Det vore riktigt kul att få åka U23-VM eller världscupen på hemmaplan i Falun, men det blir tajt om platserna. 


Fotnot: Kinesiologi är läran om rörelser. En kinesiolog lär sig att läsa av hur nervsystemet reagerar och kan se hur kroppen kommunicerar och hanterar allt den utsätts för samt även hjälpa till att få kroppen att förstå hur den skall arbeta. Det finns många olika läror och tekniker inom kinesiologin men grunden är densamma där man läser av hur kroppen fungerar neurologisktet / Kilmaninstitutet. Läs mer
 HÄR om Kinesologi 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *