Foto: Bildbyrån

Äntligen lite skicross i världscupen, även om det är väldigt lite. Imorgon ska sprinten i Tour de ski tydligen avgöras på en skicrossinspirerad bana.
– Detta är inte skidåkning, säger Marit Björgen – Spännande och kul säger jag!

 

Tour de ski pratas som den absolut tuffaste utmaningen för en skidåkare. ”Man korar den ultimata skidåkaren som Svts expert Johanna Ojala sa angående Tour de ski. Klassiskt, skate, sprint, distans och det ovanliga tävlingsmomentet där åkarna klättrar upp för en slalombacke. Jag kan inte annat än att hålla med Ojala även om sprintspecialisterna kanske missgynnas lite av tävlingsupplägget.

Hur som helst, morgondagens sprint som går i fristil verkar tydligen ha en tendens till att vara en skicross.
– Det är nästan en skicrossbana säger Emil Jönsson till Aftonbladet.

Wow, tänkte jag när jag läste det – va kul, äntligen! Det här har jag väntat på, det här gillar jag, det här gillar publiken och det här är väl även kul för åkarna, eller?
”Alla är irriterade” skriver aftonbladet och syftar på åkare, ledare och vallare. ”Detta är inte skidåkning”, säger Marit Björgen till NRK.

Från att vara upprymd av glädje, att det äntligen arrangerats en skicrossliknande sprint i världscupsammanghang, så blev jag snabbt irriterad – irriterad på de som blivit irriterade. Det lilla hoppet som från början skulle finnas på banan såg knappast ut vara farligare än till exempel utförsbacken Hellner och halva heatet föll i under OS-finalen i Sotji, om det nu är säkerheten som är problemet. Efter att ha sett svts bilder från banan är det knappast värdigt att kalla hoppet för just hopp. Är det något att bli irriterad över? Ni flyger högre när ni gör upphopp! Det blev i varje fall bortplockat medan några gubb fick vara kvar.

Jag har många gånger lekt med tanken att ha en skicross-världscup på längdskidor. Hur mäktigt hade inte det varit? Red Bull Nordix är en skicrosstävling på längdskidor som anordnas varje år i olika slalombackar och gör succé hos publiken. Varför inte göra detta till en världscuptävling? – Nej juste, det är ju tydligen inte skidåkning enligt skiddrottningen själv. Tvivlar dock starkt på att Stina Nilsson håller med Marit, efter alla hennes segrar i Knallcrossen.

Tour de ski är som sagt ett tävlingsupplägg som ska utse den ultimata skidåkaren och då ska ju alla sorters grenar vara med. En lite trixigare sprint tycker jag då också hör till upplägget, även om det kanske är en överdrift att kalla morgondagens bana för skicross. Ska hur som helst bli spännande att se imorn även om jag blev något besviken efter att ha sett bilderna från svt, hade förväntat mig mer skicross än sådär efter att ha läst aftonbladets artikel.
Men till sist, jag håller verkligen inte med dig Marit Björgen. Det här är så mycket mer skidåkning än att klättra uppför en slalombacke i min värld.


Fotnot: Knallcrossen är ett störtlopp/skicross på längdskidor som arrangeras varje vår under Fjälltoppshelgen i Bruksvallarna där Stina Nilsson vunnit flera gånger.

2 KOMMENTARER

  1. Det här blir häftigt!
    Synd att inte Bryntesson är på plats bara!
    Tips: Använd stavar av nåt starkt material och ligg absolut inte bakom ryssarna 😉
    De har svårt nog i vanliga skidspår!

  2. Ändå sedan man åkte sånt här på Kalle Anka cup så har man tyckt det varit barnsligt. Borde ha stannat på den cupen, Kalle Anka-tävling som det ändå är (jag är fullt medveten om att det numera heter Ica-cup).

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here