Inge Bråten Memorial
Foto: Bildbyrån

Marcus Hellner, Teodor Peterson och Daniel Richardsson mot OS-mästaren Ola Vigen Hattestad och hans landslagskollega Eirik Brandsdal.
Räkna med att det kommer att gå undan i gatorna i Sunne centrum 5 juli när flera av landslagsåkarna igen hyllar gamle tränaren i “Inge Bråten Memorial”.

– Vi hade över 10 000 åskådare senast och hoppas på minst det samma den här gången, säger projektledaren Kjell-Erik Kristiansen, som tog över ansvaret för tävlingen då Inge Bråten dog för två år sedan.

– Med halva startfältet från OS-finalen i sprint i Sochi har vi ett oerhört starkt startfält. Alla bitar är inte på plats, men stora delar av svenska landslaget kommer till start och norrmännen Hattestad och Brandsdal debuterar i Sunne.

Kristiansen hoppas få klart med någon norsk OS-segrarinna också på damsidan, där tyvärr Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter inte kan ställa upp i år. Emil Jönsson och Anna Haag har också förhinder, men annars är det ett mycket starkt startfält.

Förutom Hellner, Peterson och Richardsson är också Johan Olsson aktuell, men han skall bli pappa och kommer först att kunna bestämma sig sent för om han kan åka eller inte.

– En del åkare har vi inte kontaktat än, så det kommer ytterligare toppnamn – speciellt i damklassen, men även i herrklassen, säger Kjell-Erik Kristiansen, som i många år jobbade mycket tät på Inge Bråten.

– Vi har också mycket intressanta yngre åkare. Bland annat Oskar Svensson, JVM-tvåan och JSM-kungen, samt hans klubbkompis Simon Andersson. Dessutom toppåkare på juniornivå som Marcus Ruus, Erik Söderlund, Viktor Thorn, Simon Lageson, Anton Hedlund och Filip Danielsson.

Stina är damhoppet
Det stora svenska hoppet i damklassen än så länge är Stina Nilsson, som tog OS-medalj i teamsprint i vintras. Hon får bland annat konkurrens från förra årets VM-finalist Katja Visnar från Slovenien, som mötte Stina också i Val di Fiemme 2013.

Juniorvärldsmästarinnan Maja Dahlqvist från Domnarvet var sensationell trea i Sunne för två år sedan och får bland annat med sig klubbkompisen Moa Molander Kristiansen och värmlandstalangen Mathilda Ruus från Gillberga.

Men arrangören understryker att flera namn i damklassen kommer inom kort, troligen någon OS-segrare från Sotji även här. För två år sedan vann Petter Northug jr och Charlotte Kalla “Inge Bråten Memorial”.

– Arrangören hälsar Petter välkommen om han vill, men vi har inte haft några diskussioner än. Om han fortsätter att satsa på skidor och önskar att vara med, så skall vi ta ett snack, säger Kjell-Erik Kristiansen om den norska skidkungen.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *