I tårar efter medaljen – Siktar mot JVM

Vinsa i tårar efter målgång under dubbeljakten där hon tog brons vid JVM. Foto: only4dogs.se
Vinsa i tårar efter JSM-succén, här tillsammans med kompisen Mathilda Jönsson. Foto: only4dogs.se

Lisa Vinsa från Kiruna började tävla på skidor så sent som 15-åring. Idag har hon en JSM-medalj i bagaget samtidigt som hon tillhör Juniorlandslaget till säsongen 2014-2015 och liksom de allra flesta är målet solklart;
– JVM är det största målet, berättar Lisa för skidzonen.

Lisa Vinsa från Kiruna, tävlandes för Jukkasjärvi SK går fjärde året på Gällivares skidgymnasium och får nu som sista års junior tillhöra Juniorlandslaget i skidor. Platsen fick hon mycket på grund av sitt stora genombrott under årets JSM i Lycksele där hon lyckades bättre än vad hon någonsin hade gjort tidigare. Många var aningen förvånade och inte minst hon själv när hon gled in på upploppet som tredje dam i klassen D 19-20.
– Det var otroligt chockerande att det gick så bra. På upploppet tittade jag bakåt och såg att det var lugnt, då började jag grina, skrattar Lisa.

Pallen från dubbeljakten, Hedda Bångman, Sofia Henriksson och lisa. Foto: only4dogs.se/
Pallen från dubbeljakten under JSM. Fr.v. Hedda Bångman, Sofia Henriksson och Lisa. Foto: only4dogs.se/

Lisa inledde JSM-veckan bra med en sjätteplats i öppningsdistansen 5 km skate och blev redan då förvånad över den höga placeringen.

– Blev jättechockad och såklart jätteglad över min sjätteplats. Sen tänkte jag att det får gå som det går på dubbeljakten för nu har jag ju i varje fall gjort ett bra lopp.

Första skidträningen som 13åring

De allra flesta skidåkare växer upp med skidor på fötterna. Lisa Vinsa började sin skidsatsning betydligt senare än sina kompisar. Som 13 åring var hon på sin första riktiga skidträning och tre år senare  vid 15års ålder tävlade hon för första gången seriöst. Efter att ha vunnit distriktsfinalen, enligt henne själv lite ”turligt” så blev hon direktuttagen till Folksam cup och fick för första gången åka iväg på ”riktig tävling”.
– Jag hade ju aldrig varit på något liknande så jag blev skitnervös!
Sedan dess har hon vant sig vid större tävlingar och större träningsläger i och med platsen i juniorlandslaget. Något hon verkligen trivs med att vara en del av;
– Det är riktigt roligt och inspirerande att vara med i juniorlandslaget.

Bild från J-lagets läger i Torsby, fr.v: Hedda Bångman, Moa Olsson, Emma Ribom och Lisa VInsa.
Bild från J-lagets läger i Torsby, fr.v: Hedda Bångman, Moa Olsson, Emma Ribom och Lisa Vinsa.


”Vill inte sikta för högt”

Resultaten blev bättre och bättre med åren och allra bäst gick det under fjolårssäsongen. Nu till vintern siktar Jukkasjärvitjejen mot JVM som sistaårsjunior och då framför allt mot de längre distanserna där hon är bäst. Samtidigt som Lisa är målmedveten vill hon inte sätta upp allt för höga mål.
– Man siktar ju väldigt högt i och med att det är sista året som junior, men samtidigt vill man ju inte sikta för högt för då kanske man blir besviken. Men såklart är JVM största målet! Det är ju i fyran på gymnasiet man vill vara bäst och nu går jag ju i fyran!

Snart väntar säsongspremiären som kommer att bli i finska Mounio och helgen därefter blir det tävling på hemmaplan i Gällivare. För att komma i form har hon både ett ganska vanligt knep men också ett udda.
– Man ska ju känna sig lite nertränad nu, sen ska det kännas superbra första cupen. Sen får jag väl hoppa på lite K-brunnar för att få tur, precis som jag gjorde innan högskoleprovet förra helgen, och det gick ju bra, skrattar en glad och förväntansfull Lisa Vinsa till skidzonen.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *