Foto:
Foto: www.okroslagen.se/skidor

Förra vintern arrangerade OK Roslagen och Roslagsbro IF för första gången ett seedningslopp till Vasaloppsveckan. Loppet, då under namnet Norrtäljeklassikern, lockade en god bit över 100 deltagare.
”Förra året var vi inte med varken i Vasalöparen eller på Vasaloppets hemsida över officiella seedningslopp. Men i år satsar vi större och har även valt att byta namn till Roslagsloppet”, säger David Holmström, tävlingsledare.

”Roslagsloppet” är en anrik skidtävling i dessa trakter. Den arrangerades första gången på 1930-talet. Då mellan Rimbo och Norrtälje. Senare har den arrangerats på flera olika sträckor, bl.a. mellan Häverödal och Norrtälje.
”Några sådana tävlingar går inte längre att arrangera på grund av snöförhållandena, men vi vill gärna återuppliva namnet och kommer köra det på en varvbana i Norrtälje”, fortsätter tävlingsledaren.

Norrtälje, som ligger i Stockholms län, är annars känt som lite av ett ”snö-Mekka” i regionerna.
”Dels ligger staden längre norrut, men framförallt längre österut. Kommer vindarna från rätt håll snöar det ofta här, men inte i Stockholm. Även om vi fick flytta datum, korta ner banan och lägga in en mängd arbetstimmar för snöskottning, så var vi förra året den enda arrangören i Stockholms-regionen som lyckades arrangera ett långlopp. Team Sportia-loppet i Uppsala blev också inställt. Många gånger är det grönt på backen i Stockholm, medan vi kan ha både 10- och 25km spår igång här uppe. Det är förvånande att inte fler Stockholmare tar bilen de sju milen till Norrtälje för att åka skidor, med tanke på hur bra spåren sköts, hur pass nära och bra väg det är hit. Om vi pendlar till ”stan” för att jobba, kan väl de pendla hit för att åka skidor”, skojar Holmström.

Länsgränsen till trots, tillhör arrangörsklubbarna Upplands Skidförbund, vilket gör att man därför i första hand måste anpassa sig till deras tävlingsprogram.
”Vi tillhör Uppland, men ser givet vår geografi gärna en samverkan också med Stockholmsregionen och dess åkare. Som alla vet är skidintresset enormt i Stockholm, men där fanns också redan stora tävlingar varje helg senare under vintern. Vi vill helst inte konkurrera med någon annan tävling i vår närhet och valde därför detta datum. Förhoppningsvis så blir vår tävling en självklar säsongsstart för alla långloppsåkare, från såväl Stockholm som Uppland”, avslutar han.

Arrangören har satt ett preliminärt anmälningstak på 400 deltagare, och de första anmälningarna har redan trillat in.

(Roslagsloppet ingår som en del av ”Norrtäljeklassikern” (www.norrtaljeklassikern.se), ett samarbete mellan ett gäng föreningar, Norrtälje Kommun och ”En Svensk Klassiker”)

Mer info hittar du på loppets hemsida: www.okroslagen.se/skidor

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *