Hugo Jacobsson: ”Jag kan vara med och slåss om de finaste platserna”

Avestasonen Hugo Jacobsson är en av de sex svenska juniorherrar som är uttagna att få representera Sverige under junior-VM i Rumänien. Förra veckan fick han beskedet.
— Jag hade ju mina förhoppningar, men visste samtidigt att det skulle bli väldigt tight om platserna, säger Hugo till skidzonen.se.

Efter en hittills framgångsrik säsong, med bland annat vinst i senaste Scandic-cup-sprinten i Åsarna, är Hugo Jacobsson uttagen i Sveriges trupp till junior-VM, som i år arrangeras i rumänska Cheile Gradistei 22-28 februari. Det är dock inte första gången han får dra på sig landslagsdräkten. Redan förra året fick han chansen i Ungdoms-OS där han bland annat slutade 8a i sprinten, efter att oturligt ha ramlat i semifinalen.

Han har hållit på med diverse olika idrotter i sitt liv men bestämde sig redan i tidig ålder att det var skidorna han skulle satsa på.

— Jag har nog åkt skidor sen jag var 6 år ungefär, då var det i kombination med fotboll och innebandy. Men det var kanske någonstans vid 10-årsåldern som jag bestämde mig för att skidåkning var roligast, säger Hugo som studerar på Mora skidgymnasium, där han faktiskt tagit upp innebandykarriären då han vaktar skidgymnasiet mål i korpenserien.

Hugo Jacobsson har under säsongen tillhört Sverige juniorlandslag. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Hugo Jacobsson har under säsongen tillhört Sverige juniorlandslag.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Siktar högt
Veckan efter SM i Piteå kom det glädjande samtalet från juniortränaren Martina Höök då hon berättade att Hugo skulle få köra JVM.

—Jag hade ju mina förhoppningar, men visste samtidigt att det skulle bli väldigt tight om platserna, så det var riktigt roligt att få beskedet, säger han.

Just då befann sig Hugo i Val de Fiemme i Italien på träningsläger tillsammans med skidgymnasiet, men nu är 19-åringen hemma i Mora igen och blickar optimistiskt fram emot mästerskapet i Rumänien.

— Jag vet att jag kan vara med och slåss om de finaste platserna om jag har en riktigt bra dag så det är väl det jag hoppas på, att kunna få ut det som finns i kroppen. Annars tror jag att det kommer bli en riktigt rolig resa med ett väldigt skönt gäng, avslutar Hugo.


Fem snabba med Hugo:

Främsta merit inom längdåkning: 3 vinster i Scandic cup, 2usm guld, 8a EYOF

Förebild: Federico Pellegrino

Favoritdistans: Sprint Fristil

Dold talang: Är ganska snabb (och precis) på ”knivleken”

Gör du om 10 år: Då är jag i absoluta världseliten och slåss om OS-medaljer.

 

Hela JVM-truppen hittar du HÄR

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *