Historisk avslutning på årets rullskidsvärldscup

Det blev en historisk avslutnig när rullkidsväldscupen avgjordes i Italienska Trento under helgen som gått.

Det svenska laget som under hela säsongen varit fantastisk framgångsrika kom till Italien med ledningen i nationscupen och i samtliga klasser vilket aldrig tidigare hänt. Målet för den sista tävlingshelgen var helt klart utstakat och det var att försvara ledningen i samtliga klasser och att knyta ihop säcken i nationscupen vilket Sverige aldrig tidigare gjort.

Det var tre tävlingar som stod på tävlingsprogammet och det hela inleddes med en sprint mitt i cntrala Trento på fredagen. Sprint har inte varit Sveriges starkaste disciplin under de senaste åren så därför var det väldigt roligt att samtliga svenska åkare gick vidare från kvalet till de avslutade finalerna vilket garanterade många viktiga poäng i totalcupen och i de individuella klasserna.

In i kvartsfinalerna var det Erik Silfver och juniortjerna som var kvar men tyvär tog de slut för Erik Silfver och Moa Olsson direkt så till semifinal hade vi två damjuiorer som såg riktigt snabba ut för dagen. Emma Larsson som haft ledarvästen i junioklassen under ett par tävlingar missade precis sin semifinal och fick köra b-final där inte farten riktigt räckte till men en fin fjärdeplats blev det för Emma.

Till final tog sig Malin Börjesjö och hon har en häftig sprintstil och det var otroligt spännande när startskottet gick. Malin hade ledningen efter 50 metr men tyvärr blev det ett felskär som som gjorde att hon vurpade och så var den finalen tyvärr körd. En mycket fin andraplats för Malin vilket var riktigt bra i poängjakten och väldigt kul för Malin.

Till lördagens individuella backtävling i klasisk stil kändes det som att det var läge att göra ett ryck i poängställningen både i klasserna och i totalen. Sverige har varit fantastiskt framgångsrika i årets backtävlingar och det var segerläge i samtliga klasser.

Tävlingarna kördes i en riktigt häftig serpentinbacke där åkarna gick i mål på ca 1700 meter vilket påverkade åkarna en hel del. I damjunior klassen visade våra tjejer verkligen klass och det blev en helsvensk prispall och världscupsledande Emma Larsson var fantastiskt stark och vann med en hel minut före Moa Olsson och Malin Börjesjö.

Med tanke på att Emma vann så säkrade hon segern i klassen vilket var fantastikt roligt för Emma och det svenska laget. I damseniorklassen ville inte världscupsledande Sandra Olsson vara sämre för hon dundrade in i mål och därmed kunde även hon säkra segen i världscupen med en tävling kvar. En fantastisk säsong för Sandra som gjort sin första säsong som senior. I herrjuniorklassen blev det en mycket oväntad sergrare då den tidagare helt okända Altimiras Esteve från Andorra tog segern. På andra och tredjeplats hade vi svenskt genom Alfred Buskquist som tvåa och Gabriel Strid som trea.

Marcus Fredriksson som haft ledarvästen under hela säsongen blev tävlingen inte riktigt vad han hoppats på och han slutade femma vilket ändå var ett resultat som säkrade segern i juniorklassen. Sist men inte minst var det dags för herrseniorerna där Robin Norum varit säkerheten själv under hela säsongen med ett flertal segrar och Robins seger i den totala cupen var i stort sett klart om inget helt oväntat skulle hända.

Robin visade återigen en myckt hög lägsta nivå när han kom in på en tredjeplats men helt överlägsen för dagen var rumänen Constantin Pepena som vann med 40 sekunder över Sergio Bonaldi Italien. För Erik Silvfer blev det en sjätteplats och därmed fanns fortfarande chansen för Erik att nå andraplatsen i den den totala cupen.

Med bakgrund av lördagens resultat så var det redan klart innan söndagens masstart i fristil att vi tagit hem segern i samtliga fyra individuella klasser vilket är helt otroligt bra av de svenska åkarna. När det gällde segern i den totala världscupen så kändes det avgjort men ingen vågade ta ut segern i förskott innan tävlingarna var klara.

Det blev ett spännande masstartslopp som även det kördes i en backe men med helt annan profil och de sista kilometrarna bjöd upp till täta spurtstrider in mot mål. Återigen visade damjuniorerna att de är fantastiskt duktiga och Malin Börjesjö kunde säkra segern endat en tåspets före Emma Larsson. För Moa Olsson blev det en tuff tävling med en fot som inte riktigt ville vara med och det blev ändå en mycket bra åttonde plats.

I herrjunirklassen blev det en masspurt och där lyckades Gabriel Strid kilen som gjort otroliga framsteg under säsongen komma in som två efter ryssen Andrey Nischakov. Alfred Buskquist blev fyra och Marcus Fredriksson sexa. I damseniorklassen försökte Sandra gå på knockout men ryskan Olga Mikhilova ville annat och körde ifrån Sandra de sista kilometrarna in mot mål och Sandra blev tvåa.

I det absolut sista racet för säsongen så körde herrseniorerna ett lopp som startad stenhårt och återigen var det Pepena som var starkast och kunde vinna komfortabelt och åerigen visade Robin varför han vinner den totala världscupen genom att komma trea igen. Erik Silfver kör mycket taktiskt och med sin fina spurt kom han in som sexa och säkrade därmed andraplatsen i världscupen.

De här sista tre tävlingarna säkrade nationscupen vilket är historiskt och något som det svenska landslaget aldrig tidigare lyckats med. Att sedan säkra segern i samtliga individuella klasser gör att årets säsong blev en fantastiskt framgång för rullskidslandslaget där samtliga åkare som varit med under säsongen varit delaktiga i totalsegern.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *