Henriksson talar ut om problemen

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Sofia Henriksson har sedan succén i början av säsongen inte synts till så mycket. En inflammation i handen höll henne borta från tävlingar och nu talar piteåtjejen ut om hennes problem och varför det inte blev något U23-VM. 
– När jag fick beskedet att jag blivit för tunn och inte skulle få tillåtelse att åka kändes det till en början som allt rasade, skriver Sofia på sin blogg

Sofia Henriksson från Piteå inledde säsongen fantastiskt bra i Bruksvallarna där hon slutade 2a i det klassiska 6-kilometersloppet. Det ledde till en plats i världscupen i Ruka där hon också gjorde riktigt bra i från sig med en 12e plats. Men efter det har inte Sofia synts till i skidspåret. Hon fick en inflammation i handen som stoppade henne för tävlande. Siktet var inställt på U23-VM men 21-åringen kom aldrig i väg till Kazakstan.
”När jag ett par dagar innan vi skulle åka iväg till Kazakstan och U23 VM fick beskedet att jag blivit för tunn och inte skulle få tillåtelse att åka kändes det till en början som allt rasade. Besvikelsen var enorm, men efter några dagars funderade och tid att smälta det hela så har jag nu insett att detta var det bästa för att jag skulle kunna börja ta itu med mina problem på rätt sätt. Det går inte att balansera på en knivsegg i en idrott som längdskidor, då blir man ganska snabbt kraft- och orkeslös och även småskadorna kommer som ett brev på posten. Som elitidrottare ska man inte träna för att kunna äta utan vi ska äta för att kunna träna, vilket jag har skruvat på” skriver Sofia på sin blogg.

”Genom svårigheterna mot stjärnorna”
Sofia blickar i nuläget framåt och berättar att hon är på bättringsvägen, och skriver på bloggen om vilket stöd hon har fått från bekanta.
”Idag har jag fullständigt stöd både från både min tränare, skidförbundet och mina fantastiska föräldrar vilket känns mycket tryggt. Varje problem är till för att lösas och som min mentala coach Stig brukar säga; ”Genom svårigheterna mot stjärnorna”.  Nu ska jag använda min målmedvetenhet och envishet till att vända denna negativa spiral och sedan ska jag kliva ur denna svårighet starkare än innan. Jag kommer likafullt inte synas till i något tävlingssammanhang innan jag rett ut mina svårigheter med maten helt och hållet, allt för att undvika att glida in i samma onda spiral på nytt”.

”Inget unikt”
”En ätstörning är inget unikt utan precis lika vanligt som en knäskada eller en överbelastad muskel, och precis som en ”vanlig” fysisk skada så krävs det beslutsam rehabträning för att klara sig ur besväret. Många väljer att hålla sina besvär med näringsintaget för sig själv, men för mig har det varit viktigt att kunna vara ärlig mot människorna i min omgivning. Tack vare min öppenhet har jag har sluppit tisslande och tasslande bakom min rygg och jag har även alltid haft någon att prata med när det har behövts”, skriver Sofia på bloggen.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Ett svar på ”Henriksson talar ut om problemen”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *