Här sänds OS, VM och världscupen de kommande åren

Sändningsrättigheter för OS och VM har varit på tapeten under de senaste mästerskapen. SVT får allt svårare att konkurrera med de stora medieföretagen, vilket gör att färre har möjlighet att följa tävlingarna. Vi har tagit en titt på vilka kanaler som kommer att sända de populäraste skidtävlingarna de kommande åren.

Olympiska Spelen

Mellan år 1960 och 2012 visades OS i SVT, men inför OS i Sotji 2014 köpte MTG upp rättigheterna att visa spelen.

Under sommaren 2015 stod det klart att Discovery Communications köpt upp rättigheterna till OS i Pyeongchang 2018, sommar-OS i Tokyo 2020, vinter OS i Peking 2022 och sommarspelen i Paris 2024. Prislappen landade på otroliga 12 miljarder kronor.

          Det är bara att gratulera dem, det är en fin rättighet. Det är väl ingen hemlighet att vi också gärna hade haft den och kunnat bjuda våra tittare på det, men så blev det inte, sa SVT:s programbeställare Mathias Engstrand efter att rättigheterna sålts till Discovery.

Discovery äger bland annat Kanal 5, Eurosport och Kanal 9, vilket var kanalerna som årets vinter-OS sändes i. Även nästa vinter-OS i Peking kommer alltså högst troligt att visas dessa kanaler. Vart OS kommer att sändas därefter är ännu oklart och kommer att avgöras genom budgivning under de kommande åren. Att SVT skulle vara med och kunna konkurrera med de stora privatägda medieföretagen är dock inte särskilt troligt.

Världscupen och världsmästerskapen

Trots att SVT får klara sig utan de olympiska spelen så kan man i alla fall trösta sig med att ha rättigheterna till världscupen i längdskidåkning. Det var i slutet av 2014 som SVT säkrade ett nytt avtal för världscup-sändningarna som sträcker sig från 2016 till 2021. Längdskidåkningens världscup innehåller dessutom de populära Tour de Ski-etapperna.

Utöver världscupen i längdskidor ingår dessutom snowboardens världscup, den alpina världscupen och backhoppningens världscup i avtalet. Det innebär att Vinterstudion i SVT kommer att fortsätta sända i minst tre säsonger till.

– Vinterstudion har tagit sändningarna av längd och alpint till helt nya nivåer. Avtalet säkrar att Sveriges mest populära vintersport är tillgängliga för alla och att en viktig grundsten i SVT:s utbud är på plats för lång tid framöver, sa SVT:s programdirektör Martin Österdahl i samband med att SVT säkrat rättigheterna.

SVT har även fått rättigheterna att sända VM i längd och alpint 2019 och 2021.

Övriga tävlingar

Även om OS, VM och världscupen är de tre största arrangemangen så finns det ett flertal andra skidtävlingar under året. Sportsajten Sportal.se listar vilka kanaler som sänder de olika tävlingarna och ger dessutom allmänna sportnyheter & bettingtips. Exempelvis sänds Ski-Classics tävlingarna i Discoverys kanaler (Kanal 5 och Eurosport), medan Skid-SM vanligtvis går att se i SVT.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *