Gotland redo för historisk SM-tävling

Till helgen 17-18 september är det dags, de första SM-tävlingarna i skidor någonsin genomförs på Gotland, SM-avslutningen i rullskidor. Tävlingsplats är Slite på nordöstra delen av ”Idrottens ö”.

 

– Det kommer bli fantastiskt att få avsluta sommarens SM-tävlingar här på Gotland, alla som tävlar kommer få ypperliga förhållanden. säger tävlingsledare Niklas Callenmark från arrangerande Svaide Roma SOK som i samarbete med Gotland Sports Academy står som värd för tävlingarna.

SM-avslutningen är ett riktigt breddarrangemang där både USM, JSM, SM och master-SM arrangeras samtidigt. I anslutning till SM-tävlingarna genomförs även tävlingar för D/H 13-14 samt Slite-rullet för motionärer. SM-klasserna genomförs med fria hjul och motionsklasserna genomförs med långsamma hjul av typ 2.

Deltagarna är mellan 13 och 80 år och hela landet är representerat, från Luleå i norr till Lund i söder. Totalt kommer ca. 150 starter göras under helgen. Bland åkarna som anmält sig finns ett stort antal juniorer. Ett kvitto på att arbetet med att locka fler yngre åkare att prova tävla på rullskidor börjar betala sig. Åkare som tävlat med stor framgång i sommarens rullskidsvärldscup kommer till start som Julia Angelsiöö, Stovreta IK och totalvinnaren Emma Larsson, IFK Mora. Bland herrarna finns Alfred Buskqvist, IK Stern, som kom totaltvåa i världscupen. Även Erik Bertilsson, IF Hallby, som gjorde fina resultat i sommarens STS Roll cup, kommer till start.

Bland seniorerna kommer långloppssatsande Oliva Hansson, Garphyttans IF, och rullskidornas ”levande legendar” Tobias Westman, IK Stern till start.

Noterbart är att göteborgsklubben Sävedalens AIK gör en storsatsning på SM-avslutningen och kommer med hela 11 åkare i väldigt spridda åldrar till start. En riktig familjehelg med andra ord och kanske något för fler klubbar att anamma i framtiden?

På lördag 17/9 är det individuell tävling i fri teknik. Ungdomarna åker 6 km och övriga klasser 15 km. Första start på lördagen är kl. 14:00. Helgen avslutas på söndag 18/9 med masstart i klassisk teknik. Distanserna varierar från 10 km för ungdomarna upp till 52 km för eliten och de yngre masterklasserna. Första start på söndagen är kl. 10:00.

Tävlingarna kommer återges med livetidtagning via SSFs liveportalhttp://live.skidor.com så även om man inte är på plats i Slite går det alltså att följa sina nära och kära i spåret.

– Vi kommer även ha kringarrangemang i form av ”before ski” med kolhydratuppladdning på fredagen och på lördag blir det ”after ski”. Vi har även ett mässområde i anslutning till tävlingarna. säger Niklas Callenmark. Både kringarrangemang och tävlingsområde ligger inom ett mycket bekvämt avstånd till det officiella boendet på Slite Strandby, så det blir en riktig fest där vi hälsar alla skidvänner välkomna!

SSF kommer vara på plats hela helgen och i sociala medier kommer vi att finnas under taggen #skidsm.

Tävlingarnas officiella webbplats
Officiell anmälningslista

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *