Göteborgs Rullskidfestival – Sveriges största ungdomstävling i rullskidor

GRF_D14

Helgen som gick genomfördes för andra gången Sveriges största ungdomstävling i rullskidor – Göteborgs Rullskidfestival. Odd Wallum, ungdomsansvarig i arbetsgruppen för rullskidor, lämnar följande rapport.

I helgen genomfördes Göteborgs Rullskidfestival för andra
gången.Totalt ställde 36 åkare i åldern 10-20 år upp i årets upplaga.

Årets Rullskidfestival startade med en sprint på 200 meter i
Kviberg i Göteborg. Kviberg är ett nytt idrottscentrum som håller på att skapas i Göteborg. Området innehåller ca 25 mindre fotbollsplaner med en gång- och cykelväg runt som det användes en del av till vår sprint.

På Kviberg kommer det även att byggas en fotbollshall, där man planerar att bygga en ”snöhall” i två våningar under hela fotbollsplanen. Tanken är sedan att bygga ut denna hall med en skidtunnel. På sikt blir med andra ord detta ett bra rekrytteringsområde för nya skidåkare i Göteborgsområdet!

Sprinten genomfördes i klassisk teknik för alla ungdomsåkare och i fri teknik för juniorer. Alla startande åkte först en kvalificering med individuell start och sedan semifinaler och finaler beroende på antal deltagare i respektive klass. Den största klassen denna gång var H11-12 med 10 deltagare. Per Nordholm, Sävedalens AIK,  tog segern i denna klass både på sprinten och totalt – men hade hård konkurens av Hugo Hilmersson, Göteborgs Skidklubb.
IMG_2212[1]
Per Nordholm, Sävedalens AIK ,stormar mot seger i H11-12.

Göteborgs Rullskidfestival arrangeras över två dagar. Efter
första dagens sprint bjuds alla deltagare på gratis inträde till Liseberg. Dag två fortsatte med en masstart i Mölnlycke företagspark över 2-6 km beroende på ålder och avslutades med en jaktstart upp för den branta backen till OK Landehofs klubbstuga i Landvetter.
DSC09542
I början av masstarten för D13-14. Klara Ask, Borås, Tuva Calrsson Wallum, Sävedalens AIK, Matilda Ekenberg, IK Stern och i bakgrunden Lisa Jonsson, Sävedalens AIK.

IK Stern och Sävedalens AIK var de överlägset största
klubbarna med 13 deltagare var. Det var även dessa klubbar som tillsammans tog samtliga segrar i årets upplaga av Göteborgs Rullskidfestival, men det fanns även deltagare från Årjäng, Falun och Borås, samt göteborgsklubbarna OK Landehof och Göteborgs Skidklubb.

IMG_2162[1]
Årets Göteborgs Rullskidfestival marknadsfördes (även i Norge) med att vi ville uppmuntra andra klubbar om att ställa upp för att utmana Sävedalens AIKs D11-12 tjejer, men tyvärr vågade inga andra ställa upp mot Kajsa Norman, Kajsa Carlsson Wallum och Rebecca Lekberg.

Göteborgs Rullskidfestival ingår som en deltävling i Västsvenska junior- och ungdomsrullskidcupen där tre av sex tävlingar räknas i totalen och cupen avslutas med Rollsborundan (DM för Göteborg) i Kungälv 3 november. En åkare har redan nu uppnått maxpoäng med tre delsegrar och det är Per Nordholm, Sävedalens AIK, i klassen H 11-12.

För mer information, se följande länkar:
Göteborgs Rullskidfestival: https://sites.google.com/site/gbgrullskidfestival/home 
Västsvenska junior- och ungdoms rullskidcupen: http://skidresultat.se/?cat=cup&id=41&a1=res

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *