Ge alla samma kort på hand oavsett land

Årets upplaga av Tour de Ski vanns av den unge ryssen Sergey Ustiugov. Han tog hem segern i överlägsen stil genom att vinna 5 av 6 etapper och stod som slutsegrare på toppen av Alpe de cermis, en hel minut före tvåan Martin Johnsrud Sundby. Detta skedde under tiden då 5 av hans ryska kollegor var avstängda på grund av misstänkt doping och hela tusen ryska idrottare var anklagade för doping. Det finns en stor chans att just han är en av de utpekade i McLaren rapporten men lika stor chans att han är ren.

När ryssen Sergeiy Ustiugov marscherar fram upp på berget Alpe de Cermis och vinner Tour de ski blir de flesta misstänksamma mot om han är ren eller inte, en tidigare normalt bra skidåkare med större sprintkvalitéer kliver fram och gör en formidabel tour. Bara för att han tar fler segrar inom loppet av en vecka än vad han någonsin gjort inklusive att hans kollegor är avstängda gör att han automatiskt blir misstänkt för vara dopad. Men när Johan Olsson inte tävlar på 2 år inom världscupsammanhang och tar 2015 guld på femmilen och guld, silver brons på VM i Falun blir inte han det minsta misstänkt.

Jag som åker skidor försöker alltid att ha så bra form som möjligt inför tävlingar men världseliten är duktiga på att träffa formen. De här ”mästerskapsåkarna” som alltid träffar formen till mästerskap hur kommer det egentligen sig? Jag kan relatera till att man försöker pricka formen till de stora tävlingarna men ibland lyckas man och ibland inte, ibland blir det katastrof och ibland blir det succé, vad säger att ryssen Ustiugovs succé inte kan vara densamma som Johan Olssons formprickning inför mästerskap? Man kan inte dopinganklaga Ustiugov bara för att hans äldre landsmän gjort stora misstag tidigare i historien.

Ustiugov bjöd på riktigt fina längdskidsekvenser då han krossade motståndet dag efter dag. Pamela Andersson sa till SVT att hon satt i TV-soffan och tänkte att ”jaha då var han dopad” och Johan Esk uttalade sig i sportpanelen att ingen rysk idrottare borde få åka Tour de ski, när 1000 idrottare är utpekade borde väl alla stängts av för att vara säker på att ingen som är dopad kör? Det är väl väldigt taskigt att stänga av världens bästa skidåkare i nuläget Sergeij Ustiugov från all tävlan, i så fall skulle Norge tagit en dubbelseger i Tour de ski och skidsporten skulle varit mer norgeskadat än tidigare. Det behövs lite nyans inom längdskidsporten och då kan vi inte stänga av varenda människa från en gammal dopingkultur. Borde inte Finland stängts av 2002 när halva landslaget åkt fast för doping. Då fanns det ingen enskild forskare som kunde ge sina egna teorier om vem som var dopad eller inte.

Det är förkastligt om varenda rysk skidåkare som kommer något högre i resultaten blir utpekade som dopade, när jag blir vuxen vill jag tävla mot rena ryska skidåkare lika gärna som alla andra länders åkare. Ryssland är anklagat för statsdoping, men har åkaren något ansvar för vad förbundet gör med åkarens prov innan och efter dopingprovet? Om landslagsläkaren blandar ner piller i maten så är det väl inte åkarens fel. Skidsporten ska vara ren men den ska även vara rättvis. Det är inte rättvist att varenda nytt stjärnskott från Ryssland ska bli stämplad som dopad eller varenda norrman att bli stämplad som ”astmamedicinsknaprare”. När långe, gänglige och starke Sergeij Ustiugov står och pustar ut i målfållan är nog många elitidrottares tankar att den unge talangfulle ryssen inte borde få ställa upp i tävlingarna. Fast egentligen är de bara avundsjuka.

Att skidsporten ska vara ren är självklart men det är inte lika självklart att den ska vara rättvis och utan falska rykten. Vi måste själva ta ansvar för att inte gå runt och skämta om såväl Ryssland angående doping och alla norrmän för att vara ”astmamedicinsknaprare”. Om man skulle stänga av hela Ryssland från elitidrott så stänger du av lika många dopade som rena från världscupen. Detta är ett ansvar vi har och vi måste tro på rena ryssar så länge inga bevis finns. Vi måste gratulera Sergei Ustiugov till hans enastående rena insats tills motsatsen är bevisad. Så den nya ryska björnen i skidspåren förblir björn så länge han inte har åkt dit för doping. Och snälla allihop sluta smutskasta folk och ge dem samma kort på hand oavsett land!

Jonas Carlsson 8A

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *