Fredrik Lindström var länge med i den absoluta toppstriden i herrarnas avslutande jaktstart i Världscupen. Två bom i första stående gjorde tyvärr att han tappade kontakten med pallen.

Till slut blev det en stark femteplacering och en plats på blomsterceremonin, till hemmapublikens stora glädje! Fransmannen Martin Fourcade visade mästartakter när han sköt fullt i tre av fyra serier och tog hem segern med 40 sekunders marginal. Noterbart är att ingen av herrarna var felfri på vallen.

Det var milt väder i Östersund även under söndagen och med betydligt mer vind än tidigare. I damernas tävling var det tre som lyckades skjuta fullt, tyvärr inte svenskorna som bommade alltför mycket för en placering högt upp i resultatlistan. Anna Magnusson sköt bäst och avancerade till 37:e plats. Sprintsegraren Denise Herrmann från Tyskland tappade ledningen efter två bom i första stående men avgjorde mot fransyskan Justine Braisaz tidigt på det sista varvet och vann i överlägsen stil.

Damernas jaktstart

Anna Magnusson

Anna Magnusson startade som 44:e åkare men föll fem placeringar efter en bom i första liggande. Däremot nollade hon i det andra skyttet och tog sig upp på poängplats. Hon var 38:a in till första stående och avancerade tre placeringar efter ett nytt felfritt skytte, med fina möjligheter att ta sig in topp 30 med en bra avslutning. Tyvärr blev det ytterligare en bom i sista stående, men eftersom fler andra också hade problem på vallen lyckades hon klara en poängplats som 37:a – långt ner i resultatlistan men ändå ett steg i rätt riktning. Anna var 1.25 efter snabbaste åkare och näst bästa svenska i spåret.

Emma Nilsson

Först ut av de svenska tjejerna var Emma Nilsson, men tyvärr blev det ett missat skott i första liggande och ett fall till 36:e plats. Tack vare fullt i andra skyttet tog hon sig upp sex placeringar, men sedan blev det två bommar i första stående och då var Emma strax utanför poängplats. Det var hon även efter det felfria sista skyttet, men tack vare ett starkt slutvarv plockade hon några placeringar och blev 39:a i mål. Totalt var hon 1,42 efter vinnaren Denise Herrmann som också var snabbast i spåret.

Mona Brorsson

Mona Brorsson var den som åkte bäst av våra åkare idag – 1.20 efter bästa tid och fem sekunder före Anna. Hon inledde också med att avancera 11 placeringar efter ett snabbt och felfritt liggskytte på 24 sekunder och gick ut på andra varvet som 31:a, en placering som hon behöll trots en bom i det andra skyttet. Tyvärr blev det en bom både i första och andra stående, men Mona lyckades i alla fall knipa den sista poängplatsen, ett avancemang med två placeringar från sprinten.

Linn Persson

Just 40:e plats var startpositionen för Linn Persson, men med två bom redan i det första skyttet var det uppförsbacke direkt. Hon var 54:e åkare ut på det andra varvet, men plockade två placeringar efter fullt i andra liggande och ytterligare sex placeringar till 46:e plats, trots en bom i det tredje skyttet. Nu fanns det en klar möjlighet för Linn att ta sig upp på poängplats och hon lyckades också skjuta fullt i sista stående, men tyvärr räckte det bara till plats 42 – två placeringar bakom Mona. Linn var tredje svenska i spåret, 1.34 efter snabbaste tid.

Bettan Högberg

Till en början var det Elisabeth Högberg som lyckades bäst av svenskorna. Hon sköt fullt i båda liggande skjutningarna och avancerade 12 placeringar och gick ut på det tredje varvet som 18:e tjej, inte mer än en dryg straffrunda från topp 10. Tyvärr blev det en bom i första stående och ytterligare två i det avslutande skyttet och med det föll Bettan till 38:e plats. På slutvarvet tröt orken lite och till sist blev hon 44:a, och hon var också långsammast av svenskorna i spåret, 1.53 efter bästa tid.

Herrarnas jaktstart

Fredrik Lindström

Fredrik Lindström hade ett perfekt utgångsläge som sjua, med 16 sekunder upp till ledande Tarjei Bö. Efter fullt i första liggande gick han ut som fyra, 10 sekunder efter Emil Hegle Svendsen, och det avståndet höll han fram till det andra skyttet. Där blev det en bom men Fredrik sköt snabbt på 25 sekunder och var fortfarande så bra som femma och med klart häng på pallen. Tyvärr försvann den chansen efter ytterligare två bom i första stående som gjorde att han var 1.10 efter täten som 10:a. Tack vare fullt i det avslutande ståskyttet var Fredrik ändå inte mer än 10 sekunder från pallen ut på slutvarvet och även om han inte nådde ända dit lyckade han behålla den fina femteplatsen in i mål. I spåret var han så bra som 12:a, 38 sekunder efter Johannes Thingness Bö och ytterligare ett bevis för att formen finns där.

Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson startade ursinnigt från sin 36:e plats, men kanske var har alltför laddad för redan i första skyttet blev det tre bom – och en plats långt bak i resultatlistan. Men efter fullt både i andra och tredje skyttet avancerade han 16 placeringar till 38:e plats. Trots en bom i sista stående plockade han sex placeringar till och därefter ytterligare två på slutvarvet till 30:e plats i mål. Även Sebastian höll fin fart i spåret, 58 sekunder efter snabbaste tid och 20 bakom Fredrik.

Jesper Nelin

Jesper Nelin var på väg mot något riktigt stort efter en bom i första liggande och fullt i det andra. På tredje varvet hade han avancerat 10 placeringar och var 10:a – inte mer än 40 sekunder från täten. Tyvärr fick han stora problem i stående med hela fyra bom i det tredje skyttet och två i det avslutande – totalt sju bom.

Till sist blev Jesper 36:a, men vilken start han hade – det är något att ta med sig till nästa gång. Som vanligt hade han bra fart i spåret, 47 sekunder efter snabbaste tid och bara nio efter Fredrik.

Nationalarenan för skidskytte

Nästa vecka fortsätter världscuptävlingarna i Hochfilzen – med start på fredag den 8 december.

 

Text och analys: L-G Alsenius

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *