Från fotbollslandslaget till skidlandslaget

Moa Lundgren, 17, från Umeå spelade i Ungdomslandslaget i fotboll under flertalet år. I fjol slutade hon och valde skidsatsningen framför allt annat.
Även om du själv gör en bra match kanske laget förlorar. Det blev roligare med skidor, säger Moa till skidzonen.se.

Hon har provat i stort sett alla sporter som går. För Moa Lundgren var aldrig längdskidorna det självklara valet. Fotbollen var nummer ett enda tills det var dags att välja gymnasium. Hon velade länge ifall det skulle bli skidgymnasium eller fotbollsgymnasium. Men det blev inget av det. Istället blev det ”vanligt” gymnasium hemma i Umeå, men med skidinriktning.
– Skulle jag flyttat till Lycksele för skidgymnasiet hade jag inte kunnat spela fotboll och hade jag börjat fotbollsgymnasium hade jag inte kunnat åka skidor. Jag tog det som var mitt emellan, berättar Moa.

Moa började med längdskidor betydligt senare än de flesta av sina konkurrenter. Skidorna kom nämligen inte in i bilden förrän i årskurs fyra. Samtidigt utövade hon flertalet andra idrotter.
– Jag har nog provat allt utom innebandy. Har man hållit sig till hockey kan man inte hålla på med innebandy, berättar Moa och fortsätter:
– Skidorna kom senare. Innan spelade jag mest hockey och tack vare det har jag lättare för skejt. Jag är ingen fenomenal diagonalare precis.

Foto: Privat
I hemmaföreningen Mariehem SK:s färger. Foto: privat

Tackade nej till EM-kval
Under högstadietiden slutade hon med hockeyn och fotbollen blev istället nummer ett och hon var med i ungdomslandslaget i flera år. Trots att hon valde gymnasiet som var mitt emellan fotbollen och skidorna lades fotbollskarriären ner under 2014. Samma år skulle dessutom ungdomslandslaget på EM-kval, men Moa valde skidorna.
– Jag hade en ganska bra skidsäsong vintern innan gymnasiet. Jag tröttnade lite på fotbollen. Det var roligare med skidor helt enkelt, berättar Moa och fortsätter:
– Även om du gör en bra match kanske laget förlorar. I skidorna är det bara en själv det hänger på.

 

 

Men saknar du inte fotbollen?
– Jo herre gud. Jag har ju spelat fotboll hela mitt liv, så det är ju något jag alltid kommer tycka om. När vännerna börjar spela på gräsplanerna blir man lite avis.

Landslag till landslag
Efter att ha klivit av fotbollslandslaget fick hon istället chansen i skidlandslaget. Moa representerade nämligen det svenska laget på både Juniorlandskampen och Ungdoms-OS i vintras. I J-kampen var hon dessutom med och vann stafetten för Sverige.
– Det är alltid kul att vinna stafetter tillsammans med andra. Ungdoms-OS gick däremot inte så bra men det var riktigt coolt att vara med, säger hon.

Säsongen närmar sig nu med stormsteg och Moa är laddad. Till denna vinter har Moa dessutom bytt klubb från Täfteå IK till IFK Umeå.
– Jag ser mest fram emot alla cuper i vinter. Det är roligast att åka på tävlingar när verkligen alla är med och tävlar.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *