Vi summerar nu World Cup 6, Antholz som blev en kombination av riktiga ljuspunkter men också, som vanligt i skidskytte, en del motgångar.

Framförallt visade nu Anna Magnusson VM-form med sin sjundeplats i masstarten. Anna och Hanna Öberg gjorde också riktigt starka stafettsträckor. Fredrik Lindström fick vid distansloppet ytterligare kvitto på att när skyttet och åkningen stämmer så är han med helt i toppen. Jesper Nelin fick också ett skönt besked genom sin monstersträcka i stafetten då han var snabbast på sin sträcka. Men nu tar vi det lopp för lopp.

Damernas Distans

Det här blev en riktigt märklig tävling. Ledartavlan växlade lika mycket efter varje skytte som den oberäkneliga vinden. Oväntat mycket bom även för de etablerade namnen – och tyvärr också för flera av svenskorna. Den tunna luften på hög höjd var dessutom en komplicerande faktor. Laura Laura Dahlmeier och Gabriela Koukalova åkte bra som vanligt men Kaisa Mäkäräinen var 55 sekunder efter (tydligen lite krasslig) , Marie Dorin Habert 1.09, Dorothea Wierer 1.13 och en snabbåkare som Celia Aymonier hela två minuter efter bästa tid.

Mona Brorsson på jakt

Mona Brorsson höll i skyttet imponerande bra i blåsten med bara två bom. Tyvärr saknade Mona den riktiga åkfarten och var 3.47 efter bästa tid. En 22:a plats är dock helt OK, och dessutom årsbästa för henne. Anna Magnusson var bästa svenska i spåret 2.39 efter bästa tid. Fyra bom räckte till en 30:e plats, vilket förde upp henne till en 26:e plats i totalen och gav henne en plats i den kommande masstarten.

Hanna Öberg åkte relativt sett långsammare än i Ruhpolding, drygt 30 sekunder sämre än Anna. Skyttet stämde tyvärr inte heller i vinden, men Hanna sköt fortfarande med bra hastighet – 11:e skjuttid totalt. Förmodligen berodde Hannas besvär på ovanan vid den höga höjden. Sammantaget räckte hennes insats till plats 35 .

Chardine fick upp farten och visade att den svaga åkningen vid stafetten i Ruhpolding bara var en tillfällighet, 2.43 efter bästa tid och bara fyra sekunder efter Anna var ett fall framåt. Hon hade fem bom precis som Hanna, men trots att hon var 29 sekunder snabbare i spåret förlorade hon den tiden och mer därtill på vallen och var 12 sekunder efter i mål på 38:e plats.

Emma hade det svårast i vinden – totalt sex bom. Åkmässigt var hon några sekunder snabbare än Hanna men hela 1.28 långsammare på skjutvallen. Placeringen för Emma blev 69.

Trots att det inte blev någon topplacering gör svenskorna en fin laginsats med fyra tjejer bland de 40 främsta, vilket gav 39 nya världscuppoäng.

Herrarnas Distans

Den här dagen var det betydligt finare förhållanden på vallen vilket också avspeglades i skjutresultaten, även om bara en enda man lyckades nolla. Trots en trist start med två bom såg det ut som om Martin Fourcade skulle ro hem ännu en seger, men Anton Shipulin höll huvudet kallt och slog den mästerlige fransmannen. Våra svenska killar stod för en fin laginsats med tre man topp 30 – men det kunde ha blivit ännu bättre…

Fredrik öppnade försiktigt i spåret, men med tre nollor såg det ut som om han skulle nå en riktig hög placering. Tyvärr smet två skott ut i sista stående, men tack vare ett starkt slutvarv där han hade sjunde tid blev det till sist 22: a plats. Sammanlagt hade Fredrik 27:e åktid – 2.13 efter snabbaste man. På skjutvallen tappade Fredrik 50 sekunder den här dagen men resultatet gav honom en sen plats till den kommande masstarten.

Sebastian Samuelsson

Sebastian gjorde sin debut på distans i Världscupen och resultatet blev 25:e plats, vilket är klart godkänt. Han åkte starkt i början men orkade inte riktigt hela vägen, utan förlorade en halv minut mot Fredrik på slutvarvet – totalt 2.54 efter och 45:e åktid.

Peppe Femling gjorde sitt bästa lopp sedan distansen i VM förra året. Då sköt han fullt och blev 37:a – nu räckte hans enda bom till en fin 27:e plats! Åkfarten var inte den bästa – 3.45 efter bästa tid. Kanske kände han av höjden – eller så påverkades han av sitt halsont.

Jesper fick tyvärr inte till skyttet. Han har lyckats bäst på stafetterna i år och man bara väntar på att han ska slå till ordentligt, för åkfarten är det inget fel på. De två sista varven var riktigt bra och Jesper var snabbaste svensk idag – 2.10 efter bäste man med 23:e åktid. Åkningen förde till sist upp honom till 59:e plats.

Tack vare tre man bland de 30 bästa lyckades de svenska killarna skrapa ihop 49 poäng – 10 mer än tjejerna dagen före.

Tjejernas Masstart och killarnas stafett

Den här dagen blev det ännu en spännande skidskyttedag med ett superlopp och personbästa i tjejernas masstart och en godkänd stafettplacering för killarna, trots en del strul – och med ett oväntat utropstecken!

Anna Magnusson i mål som sjua

Anna Magnusson fick nu en välförtjänt framgång. Det är nästan svårt att förstå att Anna gick in i säsongen med en 40:e plats som bästa resultat – och nu har hon tagit poäng i alla lopp utom ett. Sammanlagt 228 poäng och 24:e plats i totalen – mycket imponerande!

Den här dagen började hon med en bom men jobbade sig metodiskt uppåt i resultatlistan, med snabbt och säkert skytte och stabil åkning. 21:a tid i spåret, 1.35 efter Mäkäräinen, är betydligt närmare täten än tidigare och Anna var till exempel snabbare än duktiga skidåkare som Marte Olsbu och Anais Bescond. Hon hade dessutom 8:e tid, både i själva skyttet och totaltid på vallen. Det var häftigt att se att Anna stod pall när stjärnorna missade och nervkittlande när hon gick ut som trea efter det sista skyttet. Sammantaget en fantastisk insats av Anna, som visar att både hon och Hanna Öberg blir heta aspiranter på pallplatser i framtiden!

De svenska killarna hade en fin sjätteplats från förra stafetten att följa upp, men uppladdningen var inte optimal. Först var Torstein sjuk och därefter fick Peppe känning av halsont, så Torstein fick köra i alla fall – trots att han inte hade hunnit återhämta sig ordentligt. Nu gjorde han vad han kunde och skyttet med två extraskott var starkt! Åkmässigt hängde han med till en början men orken tröt tyvärr på slutvarvet – totalt en minut efter snabbaste åkare.

–          Jag gick ordentligt på rött sista varvet, berättade Torstein. Pulsen stack rakt upp genom taket och sjönk aldrig undan som den gör när man är i normalt slag. Men jag fick ställa upp för laget idag.

Jesper Nelin

Jesper Nelin gjorde idag sitt livs lopp – till och med bättre än i förra stafetten. Plötsligt slog han till med osannolikt snabbt och säkert nollskytte – bäst av alla på sträckan. Han hade också sjunde tid i spåret, 19 sekunder efter främste man, och dessutom bästa sträcktid. Vi som sett Jesper på träning under hösten vet att han har den här förmågan och den dagen han får till det här i en sprint så räcker det riktigt långt.

Sebastian hade tyvärr problem vid båda skyttena och fick ta till hela fem extraskott – men det var starkt att klara sig utan straffrunda. I övrigt gjorde han en klart godkänd sträcka med fortsatt fin åkning – totalt 10:e tid, 31 sekunder efter Johannes Thingnes Bö.

Fredrik hade också 10:e åktid – 25 sekunder efter bäste man. Det är helt OK, framförallt när man vet att han stördes av en stramande gevärsrem under hela slutvarvet. Fredrik behövde två extraskott men skyttet var lite snabbare än under distansloppet, vilket lovar gott inför kommande äventyr.

Sveriges niondeplats är kanske lite sämre än förhoppningen men en godkänd insats med tanke på omständigheterna. Tack vare Annas härliga sjundeplats blev det 36 nya, sköna världscuppoäng.

Killarnas masstart och tjejernas stafett

Fredrik fick till sist en plats i masstarten, hans första den här säsongen. Tyvärr var han lite sliten efter intensivt tävlande och fick släppa ryggarna framför vid några tillfällen. Sammanlagt 21:a åktid, 1.35 efter Fourcade. Det blev några bom för mycket för en topplacering men en 17:e plats med en sliten kropp bådar gott inför fortsättningen av säsongen.

Förhoppningarna om att de svenska tjejerna skulle slå till ordentligt i dagens stafett var stora, inte minst när flera av de andra lagen ställde över åkare. Hanna gjorde en fin insats på startsträckan, med klart bättre fart i spåret än under distansloppet – totalt sjätte åktid, 13 sekunder efter Selina Gasparin. Hon växlade över som delad fyra, 10 sekunder efter täten, trots tre extraskott, vilket återigen visar hennes effektivitet på skjutvallen – Världsklass!

Chardine Sloof

Chardine gjorde ett bra förstavarv och gick ut som tvåa efter liggskyttet. Men sedan fick hon stora problem i stående, där hon behövde ta till alla tre extraskott, vilket gjorde att hon tappade många placeringar. Sista varvet blev jobbigt för Chardine och hon växlade till sist över som 11:a. Totalt var hon 42 sekunder efter Braisaz – bättre än i senaste stafetten men långsammare än hennes fina fart i Oberhof.

Mona hade det också kämpigt i spåret, även om hon inledde optimistiskt med fjärde tid på första varvet. Sammanlagt tappade hon 58 sekunder på Laukkanen som var snabbast – 37 av dem på slutvarvet. Två bom är godkänt och hon körde upp laget en placering.

Anna fortsätter sin rad av strålande insatser. Hon sköt en bom i liggande men nollade i ståskyttet och förde upp Sverige till en klart godkänd sjundeplats. Hennes fart i spåret var mycket bra idag – 33 sekunder efter Mäkäräinen och sjätte åktid, och i stort sett jämnt med Domracheva och Dorin Habert. Anna hade också tredje bästa sträcktid  – och i stående skyttet var hon faktiskt snabbast av alla!

Sammantaget ännu en godkänd stafett även om den riktiga fullträffen uteblev – men den kommer närmare och närmare…

Sammanfattning

Framgångarna för svenskt skidskytte fortsatte även i Antholz. Den här veckan blev det en topp 10-placering, ytterligare en bland de 20 främsta – totalt nio poängplatser individuellt. Efter sex tävlingshelger förra säsongen hade vi en topp 10-plats, ytterligare 13 bland de 20 bästa – totalt 34 gånger på poängplats. Under den här vintern har vi varit sju gånger bland de 10 främsta och haft ytterligare 13 topp 20-placeringar – totalt hela 52 poängplatser.

Fredriks 17:e plats i masstarten gav 24 poäng så nu har Sverige tagit 910 hittills i vinter mot 863 under hela förra säsongen – ett starkt och imponerande resultat. Då återstår ändå VM med hela åtta individuella tävlingar, och därefter ytterligare tre världscupveckor!

Analys och slutsatser: L-G Alsenius

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *