Första rikslägret i Skid-O på tre år

Foto: Ellen Sarenmark
Skidorienterare från hela landet åkte till Orsa för att delta i rikslägret i skidorientering. Foto: Ellen Sarenmark

För första gången på tre år kunde rikslägret i skidorientering äntligen genomföras. Lägret är till för skidorienterande ungdomar upp till 16år och Orsa Grönklitt var platsen för i år. Tack vare det vita guldet, som bara dagarna innan förstärkt den snö som tidigare fanns med ett tjockt täcke, blev förutsättningarna för skidorientering fantastiska. Men vad är egentligen skidorientering? 

– För er som inte är så insatta är skidorientering precis som vanlig orientering vad det gäller att ta rätt kontroller i rätt ordning med hjälp av karta och kompass. Den stora skillnaden är dock att i skidorientering orienterar man i ett myller av skoterspår, ungefär som ett gäng stigar, som går kors och tvärs överallt istället för att orientera fritt i skogen. Självklart är det en ganska viktig och betydande skillnad även det faktum att man har skidor på fötterna och det därmed blir ett högre tempo, berättar Elin Fjellström som var en utav ledarna på lägret.

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 17.04.13
Ledaren Björnar Kvåle, till höger diskuterar vägval med en utav deltagarna.

Torsdag morgon för två veckor sedan samlades 46st förväntansfulla ungdomar och ledare inför det första träningspasset av rikslägret av skidorientering som arrangerades av SOFT (Sveriges orienteringsförbund) tillsammans med Mora skidgymnasiums skidorienterings linje. Det fanns en viss utmaning i att få det att passa alla då deltagarna var i ålder från 8 till 16år. Det var även en stor spridning i erfarenhet, en del var vana medan för en del var detta den allra första gången de åkte skidorientering, vilket ökade utmaningen.

För de som var riktigt taggade tjuvstartade lägret redan kvällen innan med lekar och stafetter på stadion i Grönklitt. Med onsdagen inräknad fick deltagaran ihop fem träningspass varav 4 av dessa var med karta, en trevlig myskväll med fika och lekar med hela gänget samt trevliga måltider tillsammans.

– Reaktionerna från både ungdomar och ledare var att detta var ett lyckat läger där vi gav ungdomarna en möjlighet att både väcka intresse för de som var nybörjare och hjälpa de mer vana att utvecklas samt låta alla träffas och ha några roliga dagar tillsammans. Vi hoppas att intresset inför nästa års riksläger är minst lika stort som i år, berättar Elin Fjellström.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *