”Under en ganska lång tid har jag frågat mig varför ingen ens reagerar på denna obalans. Knappt ens reflekterar. Som att det vore naturligt att 51 ledare var män och att 0 var kvinnor”, skrev längdskidåkaren Maria Rydqvist i ett uppmärksammat blogginlägg.
I gårdagens vinterstudio diskuterades den ojämna könsfördelningen inom Svensk skidsport. – Det är dags att ställa sig frågan varför, menar Maria.
Skidzonens Krönikör Adam Alexander Johansson håller med: 

”51 män och 0 kvinnor” – Så löd rubriken i ett tidigare blogginlägg från Maria Rydqvist. Maria hade något viktigt att säga och via sin blogg skrek hon ut sitt missnöje över den skeva könsfördelningen inom det svenska skidförbundet. Jag kan inte annat än att hålla med och håller med gör nog de flesta utom några få män i SVT sports kommentarsfält, de menar på att den som är mest kompetent ska få jobbet eller påpekar att det här ”genustramset” nu också nått skidsverige. Ralf Edström skriver i en tweet:

”Oavsett kön, den som är bäst ska få jobbet. Ska det vara så svårt??”

Problemet är inte att det saknas kompetenta kvinnor som är ledare, kolla bara på tigerteamet i Norge som anlitade Johanna Ojala. Problemet är att Ralf Edström, med flera, inte ser  orsaker som ligger bakom att det ser ut som det gör. Skidsverige är dessutom konservativt och styrs av för många snubbar med helt andra erfarenheter och preferenser. Det finns en struktur inom stora delar av sportens värld som är anpassat för just män. Som Maria Rydqvist skrev, ”en särskild manlig jargong”.  Det börjar såklart luckras upp men det går på tok för sakta. Statistiken talar sitt tydliga språk. 51-0 är inte annat än skandalöst dåligt! Sen handlar det det inte bara om att tjejerna ska få kvinnliga ledare. Även svenska skidkillar skulle må bra av fler kvinnliga ledare. Kanske kan då delar av den machokultur som finns bland tränare inom skidvärlden minska. Då tror jag vi både kan skapa bättre skidåkare och bättre människor.

Givetvis en fråga som man får ha åsikter i men om man inte har något bättre att komma med än det Ralf Edström skrev tycker jag att man gör rätt i att hålla tyst.

Skribent: Adam Alexander Johansson

1 KOMMENTAR

  1. Givetvis finns det massor av kompetenta kvinnliga ledare och förhoppningsvis så ser det annorlunda ut i fördelningen ganska snart.
    Att tillägga att det är okej att ha åsikter, men när dessa är fel är det bättre att hålla tyst, ja den kommentaren vill jag ändå påpeka är väldigt märklig. Även de som tycker ”fel” bör väl få komma till tals? Det flödar ju inte av kommentarer här på skidzonen, det kanske inte är så konstigt?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here