”Folk undrar om man är dum i huvudet”

David Bodeström från Rättvik genomförde i lördags Swiss Alpine Marathon. Foto:
David Bodeström från Rättvik genomförde i lördags Swiss Alpine Marathon. Foto: Olle Ferling

Swiss Alpine Marathon K78 arrangeras varje år i skidmetropolen Davos. Ett av de allra tuffaste ultramarathon som sträcker sig hela 79 kilometer över Schweiziska alperna. Före detta skidåkaren David Bodeström från Rättvik genomförde tävlingen i Lördags och lyckades med målet – att ta sig i mål!
– Folk undrar om man är dum i huvudet!

David Bodeström har tävlat på skidor sen liten men efter en mindre framgångsrik sådan jagade Rättvikaren istället andra utmaningar.  Efter att ha avverkat svenska klassikern förra året bestämde sig David för att bege sig neråt i Europa för att testa på tuffare prövningar.
– I Uppsala där jag numera studerar är snömöjligheterna begränsade, så istället för längdskidor letade jag alternativa lösningar och andra utmaningar. Jag ville hitta något speciellt, förklarar David till Skidzonen, några dagar innan loppet.

David hade fått nys om tävlingen i en tidning och efter lite letande hittade Rättviksbon en kompis som också ville genomföra den stora utmaningen. Därefter började förberedelserna inför loppet.

– Jag mailade Jonas Buud som vunnit tävlingen hela sju gånger och bad om lite träningstips. Därefter satte jag upp ett träningsschema. Uppladdningen blev väl kanske inte 100% då jag var i Brasilien på Fotbolls-VM några veckor innan loppet, men jag hann ändå med många långa, lugna pass som Jonas rekommenderat.


Målet solklart – komma i mål under 14 timmar

Tävlingsdagen kom och någon höjdartid var inte målet. 14 timmar var maxtiden man fick vara ute och innan det skulle David ta sig de hela 79 kilometrarna samt plocka 2660 höjdmeter.

–  Jag ville bara klara av detta! Tiden var inge viktig så länge det var under 14 timmar.

Och visst blev det som han tänkt. David lyckades med sitt mål och tog sig i mål innan tidsgränsen då han gick i mål på 12.08.48. Positivt tänkande var en av nycklarna till det.
– Jag försökte tänka positivt hela tiden. Vid 37 kilometer tänkte jag; nu är det inte långt kvar, bara ett marathon skrattar David och fortsätter. Folk undrar om man är dum i huvudet när man bestämmer sig för att göra en sån här grej men jag var så bestämd att jag skulle klara det.

David beger sig på söndag Hemåt mot Sverige och dalarna, och kan stoltsera sig med att vara första Rättvikare som genomfört loppet.
– Trots den tuffa bansträckningen känner jag mig priviligierad att ha löpt genom den vackra naturen i Schweiziska alperna. Nästa år planerar jag att komma igen, då lite mer förberedd, avslutar David.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *