Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Sprint är en relativ ung tävlingsform som under de år den arrangerats ändrats en hel del. Till denna säsong har till exempel reglerna vid start förändrats. Nu kan det vara dags för ännu en förändring.

Ända sedan sprinten infördes har olika varianter av sprintstegar använts. En sprintstege är ett schema som efter ett förutbestämt mönster placerar åkarna i de olika finalheaten efter att prologen (kvalificeringen) genomförts.

FIS har under den gångna sommaren tittat på historiska resultat från sprinttävlingar och funnit att de åkare som åkt i kvartsfinal fyra och fem haft svårt att nå final. Detta beroende på att vilotiden för dessa är kortare än för de första kvartsfinalerna.

Därför genomför FIS ni ett test i säsongens avslutande sprinttävlingar i Lahtis och Drammen där de kommer låta åkarna själva välja i vilken kvartsfinal de vill åka.

Efter prologen får de åkare med placering 11–1 i tur och ordning välja kvartsfinal därefter väljer de med placering 12–30.

Efter Lahtis är förbundskapten Rikard Grip neutral i sin åsikt:

– Det fungerade i Lathis och det var spännande att se hur de aktiva valde sina kvartsfinaler men vi måste få pröva i Drammen innan jag ger min åsikt för framtiden.

Återstår att se om denna nya metod kommer med i regelboken till nästa säsong.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *