Idag beslutade det internationella skidförbundet FIS att en maxlängd på stavar ska införas. Den nya regeln innebär att åkarens stavar får vara max 83% av kroppslängden.

Den nya regeln gäller i både långlopp och vanliga längdtävlingar. Det tidigare förslaget på 85 procent ändrades till 83%.  Stavens längd gäller från punkten på staven där remmen går ut från handtaget och ner till trugan.

Dessutom kräver FIS också tuffare banor för klassiska skidtävlingar för att hindra åkare från att enbart staka på blanka skidor.

– Det här är ett av flera grepp för att bevara klassisk stil. Alla var eniga om att det måste komma en regel, sen var det diskussion kring vilken procent det skulle bli, säger Norges representant i FIS längdkommitté, Åge Skinstad, till norska nyhetsbyrån NTB.

– FIS nya regel om 83%(!?)😱 Det måste ju vara det största (april) skämtet sen Sundsvall brann… Skriver Robin Bryntesson på Twitter.

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

3 svar på ”FIS: Maxlängd på stavar införs”

  1. Bra förslag som jag själv fört fram i olika sammanhang. Billigt och relativt enkelt.

  2. Duktigt Gunnar Westman. Du är verkligen ett föredöme! Säkert dömde du även ut Boklöv och V-stilen. Nä om något inte hör hemma i längdåkningen så är det saxning. Fult som stryk, riskerar att stavar bryts och förstör spåren för de som diagonalar. Gör utmanande banor, förbjud saxning och låt utvecklingen ha sin gång. Punkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *