Det blev återigen en ordentligt utmanande tävlingsdag när sommarens sista svenska mästare korades i Borås under söndagen. Klassisk masstart stod på programmet på samma bana som under lördagen.

 

Vädret var även under söndagen lite kyligt och blåsigt och åkarna sattes på prov i motvinden och att ligga i vindskydd på varandra var något många eftersträvade.

15 nya svenska ungdoms-, junior-, senior- och mastermästare blev korade under dagen. Omkring 110 åkare kom till start totalt.

Damklasserna var något tunna men SM-tecknen kunde ändå delas ut. Bland juniorerna tog Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK, sitt andra raka SM-guld med god marginal före IF Ski Team Skånes Freya Orban. Seniorguldet gick till Olivia Hansson, Karlslunds IF. Guldet var Hanssonson andra raka på distanasen. Silver blev det till Julia Angelsiöö, Storvreta IK. Angelsiöö var dryga två minuter från guldet.

Dagens tätaste duell blev det i herrarnas juniorklass. Redan efter det första av de tre varven som skulle åkas hade en kvartett med åkare gått loss. Dessa höll ett högt och jämnt tempo och utökade avståndet till de övriga. In på upploppet blev det en vild spurt och för blotta ögat var det omöjligt att se vem som vunnit. Efter målfoto kunde juryn konstatera att Albin Persson, Tranemo IF, hade någon centimeter till godo mot Erik Bertilsson, IF Hallby och därmed var guldet och silvret fördelat. Bronset gick till Fredrik Nilsson, Nybro Skidklubb, som påpassligt var med i spurten. Simon Jonsson, IF Hallby, blev fyra. Noterbart är att hela denna kvartett var inom en sekund över mållinjen.

Försnacket inför herrtävlingen handlade mycket om hur stor klungspurten skulle tänkas bli då banan ansågs vara ”omöjligt” att gå ifrån på. Inledningsvis var det också mycket samlat men på det tredje av de sex varven skruvades tempot upp rejält och fältet splittrades. I slutskedet bestod tätgruppen av sex åkare. In på upploppet, i motvinden, satte två åkare in ett tempo som de övriga inte riktigt kunde följa och med 75 meter kvar stod kampen mellan dem. Andreas Svensson, Ulricehamns IF, lyckades höja farten ytterligare och tog sitt första SM-guld som senior före Mattis Bryntesson, Trollhättans SOK, som gjorde ett mycket fint lopp. Bronset gick, någon sekund senare, till Marcus Johansson, Ulricehamns IF, efter en tät spurt mot Alfred Buskqvist, IK Stern, som följaktligen blev fyra.

Officiella resultat SM rullskidor masstart 2017

Samtliga svenska mästare i rullskidor 2017 är därmed korade och den uppdaterade SM-statistiken finns här.

PrisutdelningSM-tävlingarna avslutades, som sig bör, men en gemensam prisceremoni som var välbesökt. SM-avslutningen i rullskidor handlar inte bara om att tävla. I och med att så många klasser är med på samma gång så kan hela familjen följa med och stämningen är ofta mycket gemytlig.

Tävlingshelgen avslutades med att arrangerande Hestra IF fick ta emot SSFs arrangörsplakett för ett mycket väl genomfört arrangemang. Lovorden var många från både åkare och publik.

Tävlingarnas officiella webbplats

På Facebook finns ett antal videoklipp uppladdade från tävlingarna.

2018 arrangeras SM-avslutningen i Nybro, datum för tävlingarna är ännu inte fastställt utan meddelas under vintern.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *