Fantastisk SM-avslutning i Bruksvallarna

Det blev mycket fina och underhållande tävlingar i Bruksvallarna när årets SM-säsong avslutades med SM i sprintstafett under torsdagen. Även solen visade sig från sin bästa sida och ramade in tävlingarna.

 

Hela 47 lag kom till start i herrklassen och 25 lag i damklassen, nytt rekord alla kategorier. Efter att de fem (!) semifinalerna genomförts före lunch så var det dags för finalerna.

I herrklassen tog IFK Umeå sitt andra raka SM-guld i sprintstafett genom Marcus Grate och Teodor Peterson. Man fick till ett taktiskt perfekt lopp där man låg med långt fram hela tiden. Ut på den sista sträckan körde Teodor Peterson ursinnit, fick en lucka och gav aldrig de andra chansen att komma ikapp. In på upploppet kunde han till och med kosta på sig att titta över axeln för att se hur det gick i kampen om silvret.

Där var det Borås SK med Karl-Johan Westberg och Gustav Nordström i laget som drog det längsta strået efter en duell med IFK Mora som blev bronsmedaljörer. För Mora åkte Victor Gustafsson och Karl-Johan Dyvik.

De tre topplagen var en bit före Piteå Elit som blev fyra och IFK Umeå lag 2 som blev femma efter målfoto.

IFK Umeå var klubben för dagen i och med att man även i damklassen tog SM-guldet. Linn Sömskar och Jonna Sundling svarade för ett mycket väl genomfört lopp där man hade god kontroll hela vägen. Avgörandet kom på den femte sträckan då Linn Sömskar trampade gasen i botten och kunde skicka ut Jonna Sundling med några sekunders försprång. Sundling fortsatte sedan den höga farten och trots att IFK Mora, med Stina Nilsson på den sista sträckan. gjorde allt för att komma ikapp så räckte den ändå inte utan Mora fick nöja sig med silvret. Tillsammans med Nilsson åkte Anna Dyvik.

De två var i en klass för sig och det var omkring femton sekunder till bronsmedaljören Sollefteå Skidor med Frida Karlsson och Ebba Andersson i laget. Bronset säkrades genom mycket stark åkning av det unga laget på alla sträckor och där man på slutet inte bjöd in fjärdeplacerad Ulricehamn. Åsarna IK blev femma.

Officiella resultat SM sprintstafett 2018

Dagens tävlingar livestreamades i ett samarbete mellan Burksvallarna och SSF, sändningen går att se i efterhand via arrangemangets officiella webbplats: www.fjalltopploppet.se

Svenska Skidförbundet vill härmed framföra sitt varma tack till arrangerande Funäsdalens IF för en mycket välarrangerad SM-avslutning 2018.

I och med att årets SM-tävlingar nu är genomförda så har SM-statistiken uppdaterats, det är intressant läsning där alla svenska mästare genom tiderna finns noterade.

Damer
Herrar

Fjälltopphelgen, tillika säsongsavslutningen i längdskidåkning, fortsätter under fredagen med den publikfriande supersprinten som arrangeras i Ramundberget. Första start är kl. 12 och även dessa tävlingar kommer livestreamas. Fjälltopploppet genomförs sedan under lördagen och hela helgen avslutas under söndagen med knallcrossen.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *