Falun förbereder sig för en mild vinter

Falun har hyrt in extra snökanoner för att vara säkra till vinterns VM. Foto: Bildbyrån
Falun har hyrt in extra snökanoner för att vara säkra till vinterns VM. Foto: Bildbyrån


Stora delar av förberedelserna inför vinterns skidfest är klara. Men den allra viktigaste beståndsdelen för ett skid-VM saknas fortfarande. Det handlar givetvis om snön.
– Vi känner oss trygga i strategin att snötäcka både längdbanor och hoppbackar, säger Falun2015:s sportchef Tommy Höglund.

Det återstår nu fyra och en halv månad till dess att skid-VM i Falun invigs. Men redan den 9 januari kommer det att tävlas på de kommande VM-banorna på Lugnet, detta när Skandinaviska Cupen avgörs. Den gångna vintern var, som bekant, mycket mild. Både snön och kylan lyste med sin frånvaro, vilket innebar stora utmaningar när för-VM-tävlingarna skulle genomföras. Utmaningar för såväl anläggningsägaren Falu kommun som för VM-organisationen.

Inför den kommande vintern har kapaciteten på snökanonsystemet höjts rejält genom att kommunen hyrt in ett antal snökanoner.
– Vi har gjort en stor kartläggning tillsammans med expertis för att vi ska kunna optimera snösprutningssystemet. Det optimala för att spruta snö är att det är mellan fyra och tio minusgrader samt torrt väder. Men nu kan vi spruta även när temperaturen kommer närmare noll, säger Jonas Boström verksamhetschef vid Lugnetanläggningarna.

Vattnet till snökanonerna kommer att tas från Kålgården, men trots den ökade kapaciteten kommer det inte att tas mer vatten än tidigare. För att genomföra VM-tävlingarna kommer det att krävas cirka 120 000 kubikmeter konstsnö. Anledningen till att man föredrar konstsnö är att den är klart slitstarkare mot såväl vind som väta, jämfört med naturlig snö.
– Vi från VM-organisationen känner oss trygga i Falu kommuns strategi att snötäcka banor och underbackar. I vår planering har vi utgått från att det inte kommer att bli någon bra och kall vinter, allt för att vara förberedda. Därför kommer vi så fort kylan kommer att spruta snö för att börja täcka banorna med konstsnö, säger Tommy Höglund sportchef på Falun2015.

Vid sidan av snöproduktionen på Lugnet kommer det att sprutas snö på andra anläggningar runt om i kommunen för att det ska finnas back-up på nära håll under VM-veckorna. Från och med den 26 januari kommer VM-organisationen att hyra skidstadion på Lugnet.
– Under veckorna fram till dess att VM startar kommer det givetvis att ske en hel del arbete på Lugnet, men vår ambition är att vi ska inkräkta så lite som möjligt på motionärernas träningsmöjligheter. Det kommer att finnas en stor informationstavla vid Skyttepaviljongen som meddelar var det går att åka den aktuella dagen, säger Tommy Höglund.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *