Falk vinner sprinten i Falun. Sundling tar sin första pallplats i världscupen och blir tvåa.

 

Vilken blågul fest det blev i Falun på fredagen. Snön gnistrade i solen, som sken från en blå himmel. Drygt 5 000 personer hade tagit sig till Lugnetarenan, trots att det var fredag och de fick uppleva många fina svenska framgångar.

Bäst gick det för Hanna Falk. Hon var snabbast av alla i prologen, vann kvartsfinalen, semifinalen och slutligen även finalen. Äntligen tog hon hem en ny världscupseger. Samtidigt tog Jonna Sundling (sexa i prologen) karriärens första pallplats i världscupen och blev tvåa. På tredje plats kom lite överraskande Marit Björgen, som vann tremilen i Holmenkollen i söndags.

Även Anna Dyvik, som blev åtta i prologen, tog sig hela vägen till final och slutade på en fin fjärdeplats efter att länge ha legat tvåa i finalen.
Vinnaren av den totala sprintvärldscupen missade finalen och kom på en nionde plats.
Ida Ingemardsotter blev tia efter att ha åkt ut i semifinalen.

Ytterligare fem svenskor tog sig vidare från prologen och det trots att Stina Nilsson, som blev tvåa i den totala världscupsprinten, var förkyld och inte kunde tävla. Charlotte Kalla blev 12:a i prologen, Maria Nordström 19, Ida Ingemarsdotter 22, Maja Dahlqvist 26 och Linn Sömskar 27.

Inför fortsättningen av minitouren ligger Charlotte Kalla på en 13:e plats, Maja Dahlqvist 19, Linn Sömskar 20 och Maria Nordström 23:a.

Även på herrsidan tog sig åtta åkare vidare från prologen. Här var Karl-Johan Westberg bäste svensk på en 5:e plats. Näst bäst var Calle Halfvarsson 6, sedan kom Oskar Svensson 8, Teodor Peterson 9, Viktor Thorn 10, Anton Persson, som åkte för nationell grupp, blev 17:e och Emil Jönsson, blev 20:e. Med nöd och näppe tog sig även Marcus Hellner vidare på en 30:e plats.

Oskar Svensson och Teodor Peterson tog sig hela vägen till final. Här blev, som väntat, norrmannen Johannes Hösfloth Kläbo, överlägsen vinnare efter att ha hållit ett mycket högt tempo för at skaka av sig de andra. Oskar och Teodor orkade inte hänga med utan slutade femma och sexa.
Italienaren Federico Pellegrino blev tvåa och Lucas Chanavat, från Frankrike, trea.

En annan kille som åkte mycket bra var Viktor Thorn, som blev åtta och åkte ut ur tävlingen i semifinalen. I den andra semifinalen blev det för trångt i en kurva, vilket ledde till att Karl-Johan Westberg föll. Han slutade elva.
Calle Halfvarsson åkte ut i kvartsfinalen och slutade tolva. Det gjorde även Anton Persson, 23:a och Emil Jönsson, 26:a.

Resultat sprint (F) damer
Resultat sprint (F) herrar

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *