Ett unikt och lekfullt läger – Med Kalla i spetsen

Charlotte Kalla Foto: Maria Jonasson
Charlotte tävlar under en av alla kvällsaktiviteter under Sommarskidskolan. Foto: Maria Jonasson

I våras fick Linnea Stark från Stockvik idén om att arrangera en egen sommarskidskola. Idén blev till verklighet och tillsammans med Östersunds Maria Jonasson startade tjejerna upp Sundsvalls sommarskidskola, som avslutades igår fredag, med ”The Final Climb”. Som ledare under lägret fanns även självaste Charlotte Kalla med, en stor inspiratör, enligt tjejerna bakom arrangemanget.

En idé blev till verklighet. Ja, så kan man säga om Linnea Stark som tillsammans med kompisen Maria Jonasson arrangerade Sundsvalls Sommarskidskola under den gångna veckan.
– Jag satt och funderade i slutet av säsongen hur min sommar skulle se ut. Och då kom jag på att istället för att åka iväg på ett läger, kan jag ordna ett eget hemma i Sundsvall, förklarar Linnea för Skidzonen.
Linnea berättade om idén för Maria, som hakade på direkt. Efter att ha fått kontakt med företag runt om i Sundsvall som skulle stötta, kunde tjejerna säkerställa att ett läger skulle bli av. När väl informationen och reklamblad kom ut, rasslade anmälningarna in snabbare än kvickt och maxantalet fylldes snabbt. Anmälningarna blev så många att de blev tvungna att neka några.
– Vi satte en gräns på 20 deltagare, men platserna fylldes på en gång så vi utökade till 24 stycken men därefter var vi tvungen att sätta stopp, berättar Maria.

Foto:
Foto: Linus Wallin/ ST

24 stycken skidungdomar i åldrarna 12-14 år fick alltså vara med om det nystartade lägret som skapats av de unga lovande juniortjejerna. Till deras hjälp i ledarstaben fanns ingen mindre än Charlotte Kalla, som gav ungdomarna värdefulla tekniktips men framför allt, inspriation.
– Man såg på ungdomarna att de blev inspirerade av Charlotte och verkligen tog till sig det hon hade att berätta, säger Maria.
Ett av passen var det fokus på teknik, ett teknikpass lett av världsklassåkare. Inte nog med att Charlotte Kalla var med och coacha, så var även hennes sambo, rullskidsspecialisten Anders Svanebo med och gav råd och tips.

Foto: Maria Jonasson
Nils Lundgren från Stockvik tränar rullskidsteknik under passet med Kalla & Svanebo.  Foto: Maria Jonasson

Lägret startade upp i Onsdags med löpning och ett styrkepass som sedan mot kvällen följdes upp med 3-kamp. Lite speciellt med dessa lägerdagar var att hela upplägget var som en liten tävling. De 24 deltagarna var uppdelade i fem olika lag som de tävlade för under hela lägertiden. Under passen som innehöll både myrfotboll, myrstafetter, hinderbana etc. så samlade lagen ihop poäng. Poängen omvandlas till bonussekunder och avslutades på fredagen, precis som i Tour de Ski, med en ”Final Climb” uppför slalombacken vid södra berget i Sundsvall. Med den betydliga skillnaden att avslutningsetappen gjordes med löparskor och stavgångsstavar.
– Jag tror dom tyckte det här tävlingsmomentet var jätteroligt, säger Maria och fortsätter; – I den åldern tycker man ju om att tävla och leka. Man vill inte vara för seriös och det ska vara lekfullt på passen, samtidigt som man gillar inslag av tävling.

Deltagarna värmer upp med stavgång inför "The Final Climb". Foto: Maria Jonasson
Deltagarna värmer upp med stavgång inför ”The Final Climb”. Foto: Maria Jonasson

Nästa år planerar Linnea och Maria att utveckla lägret och göra det ännu större samt försöka locka skidåkare från andra delar av Sverige.
– Målet är att bygga vidare på det här konceptet och sen ska vi göra det så bra som vi bara kan till nästa år. Vi vill också passa på att tacka alla fantastiska sponsorer som gjort detta möjligt, avslutar två nöjda tjejer, som efter några intensiva dagar nu kan pusta ut.

Intiativtagarna Linnea och Maria tillsammans med deltagaren Filip Borgström. Foto: Linus Wallin/ ST
Intiativtagarna Linnea och Maria tillsammans med deltagaren Filip Borgström. Foto: Linus Wallin/ ST

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *