Elitläger ger positiva framtidsvibbar

I söndag samlades juniorlandslaget på läger i Billingehus i Skövde. Med på lägret finns ytterligare drygt 60 träningssugna juniorer.

– Våra öppna elitläger är otroligt populära och det är hög lägstanivå på de aktiva, säger Martina Höök, ansvarig tränare för juniorlandslaget.

Två gånger per sommar anordnar Svenska Skidförbundet öppna elitläger för juniorer. Skidåkande ungdomar, som satsar mot eliten, erbjuds då att delta tillsammans med juniorlandslaget.
– Vill vi ge elitsatsande juniorer och förstaårsseniorer professionell träning och en möjlighet att samlas och umgås under sommaren, då skidgymnasierna håller stängt, berättar Martina Höök, ansvarig tränare för juniorlandslaget.

Lägret, som är känt för att hålla hög kvalitet, blev snabbt fullbokat. Tyvärr inträffade några fall av magsjuka i gruppen, men de sjuka separerades snabbt från de övriga och träningen har genomförts som planerat.
– Vi har haft jättebra träningspass med stavgångsintervaller i ”Strupen” och i ”Marcus backe”, vi har sprungit från Lerdala till Billinge Hus och vi har genomfört rullskidpass i vacker natur, säger Martina.

Men även det gamla militärområdet i Skövde har använts som träningsplats under lägret.
– Vi använde utegymmet på militärområdet för att träna överkropp, snabbhet och styrka. Och vi testade även militärhinderbanan, berättar Martina, som är mycket nöjd över det hon sett under passen:
– Det är en hög lägstanivå på de aktiva. Många av de yngre 16-åringarna är riktigt bra. Det är härligt att se att det finns så många killar och tjejer som kan bli bra framtida åkare!

Träningspassen har även blandats med teori:
– Bland annat hade vi Emma Lindblom, från RF, på besök för att föreläsa om nutrition. Näringsintaget för en elitaktiv är väldigt viktigt och här behöver juniorerna tidigt få kunskap om hur de ska äta, berättar Martina.

Även förbundskapten Rikard Grip besökte lägret. Han berättar varför lägret är viktigt för verksamheten:
– Lägret medför en positiv utveckling både av de deltagande aktiva och av tränarna. Det ger energi och är ett tillfälle för SSF att sprida kunskap till vår juniorverksamhet runt om i landet.

Rikard betonar samtidigt vikten av samarbetet med skidgymnasierna:
– Utan det stora stödet från alla gymnasietränare som ställer upp, skulle det inte vara möjligt att genomföra det här populära lägret.

Lägret avslutas idag, torsdag. Nästa elitläger genomförs på Hallstaberget i Sollefteå den 7–12 augusti.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *