Elina Rönnlund: ”Älskar att ta ut mig till max”

Både farfar Assar och farmor Toini har vunnit OS-guld. Nu har barnbarnet Elina Rönnlund vunnit VM-guld. 

För tredje året i rad fick Elina Rönnlund, 19 år från Umeå, åka junior-VM. Under sprinten i måndags, tävlingen som inledde mästerskapet i Rumänien, missade Elina precis medaljen där hon slutade 4a. Men idag kom hennes första JVM-medalj, i stafetten där hon körde Sveriges andra sträcka.

Bästa sträcktid
Emma Ribom inledde första sträckan stabilt och var så gott som med in för växling. Hon skickade i sin tur ut Elina Rönnlund som tog ikapp det lilla Ribom hade tappat. Rönnlund hade dessutom snabbaste tid av alla på sträcka nummer två. I ledning skickades Ebba Andersson ut på den tredje sträckan tillsammans med Norge, som också bet sig fast till sista sträckan. Bronsmedaljören från i måndags Jenny Solin blev utskickad tillsammans med Norge på sista sträckan och det blev en rafflande duell som avgjordes på upploppet där sprintkanonen från Sollefteå kunde spurta hem guldet till Sverige.

150603 Elina Ršnnlund, Sverige, poserar fšr ett portrŠtt den 3 juni 2015 i …rnskšldsvik. Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRN / kod NJ / 74111
Elina Rönnlund fick i år åka hennes tredje JVM i rad.
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN

Älskar att ta ut sig
Det finns starka skidtraditioner i familjen Rönnlund och Elina fastnade även hon för sporten i tidig ålder.

— Jag har åkt skidor sedan jag var liten och har alltid älskat att tävla och ta ut mig till max. Har även hållit på med fotboll och orientering men när det var dags för gymnasiet började jag satsa mer på skidor, säger hon.

”Jag kommer ladda upp med att ha kul och äta god rumänsk mat”, sa Elina innan mästerskapet. Det var tydligen ett vinnande koncept i och med att det gick så bra som det bara kunde gå i den avslutande distansen. GULD!

Fem snabba med Elina:

Pluggar: Naturvetenskap på Lycksele Skidgymnasium

Främsta merit inom längdåkning: 2 individuella JSM-guld, Totalseger Scandic cup 2014 & 2015, 7 delsegrar Scandic cup

Tidigare landslagsuppdrag: Landskampen 2013, U-OS 2013 Rumänien, JVM 2014 och 2015.

Favoritdistans: Alla distanser

Gör du om 10 år: Åker skidor

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *