Ja, jag vet att det inte är aktuellt och ”ugnsvarmt” men jag måste få ut min åsikt i det här. Tour de ski är avslutat och det blev till slut solklara segrar för två fantastiska skidåkare från Norge. Två skidåkare som visade att de kan prestera bra i alla olika former av skidåkning, oavsett om det handlar om distans, sprint, klassiskt eller skejt. Naturligtvis var ingen av dem såpass bra att de vann i alla discipliner men båda placerade sig högt i alla olika tävlingsformer.

För att det inte ska vara några tveksamheter så är de beskrivna skidåkarna Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug. Johnsrud Sundby var outstanding från första stavtag i årets tour medan Johaug pressade hårt ända till sista etappen av Ingvild Flugstad Östberg. Till slut var det dock inget snack om att Johaug var den starkaste och vann med 2 minuter och 20 sekunder. Frågan är dock; skulle hon egentligen vara 40 sekunder efter Flugstad Östberg till målet uppe på Alpe Cermis.

Det här handlar om det som hände under sprinten i Oberstdorf. I finalen för tjejerna kunde Johaug inte hänga med i starten och medvetet eller omedvetet tar hon skejtskär och är därmed ikapp finalfältet. Liknande situationer inträffade under ett av herrarnas heat. Niklas Dyrhaug och Maurice Manificat tog, frivilligt eller ofrivilligt, ett flertal skejtskär. Förseelser som de blev varnade för. Johaug gjorde samma sak och blev friad. Hade hon varnats hade fått 3 tilläggsminuter då hon sedan innan hade en varning.

I min värld borde hon självklart ha blivit varnad. Samma förseelse, samma straff. För övrigt är en varning för mig inget straff utan endast ett sätt att undvika just straff. Hur som helst, det som i början av vintern såg så positivt ut, att vi äntligen skulle få konsekventa och strikta domare, har nu ramlat tillbaka på ruta 1. Juryn i Tour de ski visar återigen att man inte är villig att diskvalificera åkare som slåss i täten och förtroendet för vår idrott försämras återigen. Samma sak har inträffat tidigare då Petter Northug endast blev varnad samtidigt som Daniel Richardsson blev kraftigt bestraffad för liknande förseelser. Skillnaden var att Petter slogs i toppen medan Daniel slogs lite längre ner i fältet.

Vår idrott har inte råd att förlora trovärdigheten för utövarna. Vi har historiskt sett förtroendeproblem i och med doping och därmed är det illa att domarna inte vågar behandla alla lika. Enligt media blev Johaug inkallad till juryn för att förklara sig. Det är sällan, om någonsin, den möjligheten finns i idrott utan domaren dömer och så borde det självklart vara här också. Anser domaren att Dyrhaug och Manificat bryter mot åkstilen och får varning för det ska Johaug naturligtvis också ha det. Hade det blivit så hade Johaug inte vunnit årets Tour de ski utan varit 40 sekunder efter om allt fortlöpt på samma sätt.

För att dra det till sin spets vann hon alltså genom att bryta mot reglerna (för att förtydliga; hon vann naturligtvis tack vare att hon först och främst är en oerhört bra skidåkare). Hade domarna dömt konsekvent skulle Flugstad Östberg ha vunnit årets Tour. Framöver får vi hoppas att FIS vågar ta tag i problemet och anpassar sin syn på regler efter hur skidåkningen ser ut idag, som de innan säsongen sa att de skulle. Annars har vi återigen en förtroendekris som på sikt kommer att skada vår idrott.

Fotnot: Situationerna i texten går att se genom följande länk: http://www.svt.se/sport/vintersport/i-normala-fall-ska-man-fa-gult-for-det-dar/

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *