Under helgen genomförs säsongens första Sverigecup på Idre Fjäll. Idag var det sprint på schemat och som så många gånger förr var banlängden orimligt lång. 

Johan Edin vann dagens prolog på en fullt rimlig tid, 3 minuter och 20 sekunder. Marika Sundin vann damernas på 4,03, vilket däremot är alldeles för långt (Nämnvärt här är dock att det ska ha kommit stora mängder snö i samband med prologen vilket såklart påverkat åktiden). Hur som helst, en orimligt lång bana för damseniorerna kan man tycka. Men det som är absolut mest anmärkningsvärt i detta är dock att damjuniorerna åkte exakt samma distans. 17-åringar, som går första året på skidgymnasiet och som förra året åkte Folksam cup – ja dom åkte samma bana. Maja Majbaeck vann prologen i D 17-18 på tiden 4.08, med hela 10 sekunder till tvåan.

Banan var 1,5 kilometer lång i relativt tuff terräng. Den som gick till final fick åka fyra gånger precis som vanligt – prolog, kvartsfinal, semifinal och final. Då kan man räkna ut, oavsett om man är talanglös i matte eller inte, att det blir sex kilometer totalt. Sex kilometers åkning i absolut maxfart. Till råga på det blir det också nervarvning och uppvärming mellan varje heat som är en jädrans påfrestning.
Summa summarum, distansåkarna gynnas och de som kanske valt att fortsätta åka skidor tack vare sin snabbhet, har ingen vidare nytta av den. Så klart du har nytta av att vara snabb men det är inte i snabbheten det längre avgörs, det är uthålligheten även i sprint. Och så har det varit ett par år men det måste väl finnas någon gräns.

I morgon står det distans på schemat, fri stil för samtliga klasser. För damjuniorerna gäller fem kilometer, alltså en kilometer kortare än för de som gick till final i dagens sprint. Ska det verkligen vara så? Det är för mig fullkomligt orimligt.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Gör sprinten större, inte längre!

Läs också ”Gör sprinten större, inte längre”

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Ett svar på ””Det är fullkomligt orimligt””

  1. Bra inlägg!
    Helgens uppstart i Kuusamo hade en riktigt häftig sprintbana.
    Teknisk, svår, möjlighet att köra om och kort!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *