Det är fortsatt okej att tjuvskatea

[ot-video][/ot-video]

Vi har tidigare tagit upp debatten om tjuvskate och hoppats att detta ska försvinna från skidsporten. Men det har inte skett någon förändring under denna säsongen utan snarare tvärt om.

Så här skrev Lukas Johansson efter fjolårets Marcialonga i debattartikeln ”Stoppa tjuvskaten, snälla!” :

Jag förstår arrangörerna för Marcialonga till viss del. Det är aldrig kul att diska någon, oavsett vem det är och framför allt inte medaljörerna. Men nu måste väl någon sätta ner foten. Om ni absolut inte kan diska dem, ge dem en ordentlig och offentlig varning så att ni visar att ni tar fusket på allvar. Diska vore det bästa enligt mig, då skräms ju tjuvskatearna bort.
Om våra världsstjärnor och förebilder fuskar, vad ger det då för signaler till våra ungdomar? Det är kanske okej att fuska, bara man inte gör det så tydligt.

Under Årefjällsloppet i lördags så var det många som tjuvskatade utan att bli diskad, några betydligt mer än andra. Håkan Emilsson blev diskvalificerad och Maria Rydqvist klarade sig med en varning.

Rydqvist som då åkt skateväxel 1 i flera delar av backen upp mot Ottfjället. När ska då arrangören ta tag i detta? Ska det vara tillåtet för vissa att tjuvskatea, oavsett om man är motionär eller elit, och dra fördel av fuskandet?

Vi ringde upp en av våra Svenska tävlingsdirektörer, Thomas Granlund efter loppet och frågade honom hur han uppfattar det hela. Vi fick några minst sagt tveksamma kommentarer från Granlund.

– Det beror på när man skejtar under loppet och det har mindre betydelse i början eller i mitten av ett lopp, än om man skatear på slutet. Vilken påverkan det har på slutplaceringen spelar också en betydande roll.

Maria Rydqvist valde själv att kommentera sin situation på sin hemsida och skriver följande:

Det är jobbigt när man efter 2 km, har ett fjäll och diverse rejäla stigningar framför sig och inte vet hur man överhuvudtaget ska ta sig runt. 47 km kan kännas väldigt långt!

Det var svårt att få till skidorna. En halvtimme innan start hade jag ganska bra fäste, 15 minuter innan betydligt sämre och i sista stund drog jag med andan i halsen ner till start och visste överhuvudtaget inte hur skidorna skulle gå. Solen var varm och föret ändrade sig snabbt.

Jag släppte täten nästan direkt. Eftersom jag var helt inställd på att köra med fäste och inte staka tog det lång tid innan jag insåg att det verkligen inte gick. Jag försökte harva på ändå. Försökte saxa. Men inte heller det gick. Att saxa kräver också lite fäste för att skidorna inte ska sticka iväg och glida. Alternativt att man helt går/saxar upp. Eller jag vet inte. För jag är inte långloppsåkare som brukar åka utan fästvalla och tränar inte på att saxa med blanka skidor.

Enklast hade varit att kliva av och skita i det. Men jag gör inte det och därför försökte jag ta mig upp på något sätt. Nära toppen efter halva loppet ropade Lina K att jag skateade.
Först då förstod jag att jag hade glidsaxat och inte åkt på rätt sätt. Det blev lite tvärnit för mig. Kändes ännu mindre kul att överhuvudtaget åka runt, ifall jag hade gjort fel. Försökte ta i och kämpa på, men det var väldigt svårt.

Efteråt har jag inte försökt försvara hur jag åkt. Bara förklara. Och att det absolut inte varit avsiktligt.
Jag försökte komma runt och är inte tränad för att staka uppför ett fjäll. Min rygg pallar heller inte det.
Har inte varit med om att ha så dåligt fäste på en sådan krävande bana.

Jag hade inte brytt mig ifall jag hade blivit diskad. Det spelar verkligen mindre roll. Inte heller att det blev en värdelös tävling. Tråkigt är om det skulle uppfattas som medvetet eller avsiktligt, när det absolut inte varit det.

Det är också skillnad om jag medvetet valt att åka utan fästvalla och sedan försökt glidsaxa uppför!! Nu var det ju inte så.

[ot-video][/ot-video]

Så enligt Rydqvist är det mer okej om man väljer att ”gildsaxa” när man har fästvalla under skidorna än om man går på blanka skidor och enbart ska staka.

Jag personligen håller inte med varken Granlund eller Rydqvist. Jag hoppas att det kommer en dag där alla som fuskar ska åka dit, oavsett om det är doping eller tjuvskate.

Kommentera gärna detta inlägg och dela med dig av dina synpunkter om hur vi ska lösa detta problem som uppstått inom skidsporten!

Följande åkare blev varnade/diskvalificerade:

Disqualified
EMILSSON Håkan SWE ICR 343.8 Violation of classic technique
WINKER Christian GER ICR 343.8 Violation of classic technique

Written Reprimand
AUKLAND Anders NOR ICR 343.8 Violation of classic technique
DEBERTOLIS Bruno ITA ICR 343.5 Not wearing chip
AHRLIN Jerry SWE ICR 343.8 Violation of classic technique
NILSSON Klas SWE ICR 343.8 Violation of classic technique M
ICH Riccardo ITA ICR 343.5 Not wearing chip
JONSSON Magnus SWE ICR 343.8 Violation of classic technique
QUICKLUND Carl SWE ICR 343.8 Violation of classic technique

Written Reprimand
JOHANSSON NORGREN Britta SWE ICR 343.8 Violation of classic technique
GRÄFNINGS Maria SWE ICR 343.8 Violation of classic technique
RYDQVIST Maria SWE ICR 343.8 Violation of classic technique

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

15 svar på ”Det är fortsatt okej att tjuvskatea”

 1. Hur vet du att Rydqvist har åkte skateväxel 1 uppför stora delar av fjället?

  Är det inte juryns uppgift att tolka reglerna och utdöma bestraffning och borde inte din kritik riktas mot juryn likväl.?

  Hur menar du att Rydqvist skriver att det är mer ok att glidsaxa när man har fästvalla under skidorna? Försöker hon inte bara förklara?

  Likställer du tjuvskate med dopning?

  1. Hej Stefan,

   Jag själv sitter i backen där Maria skejtar ca 30 meter av en totalt 100 meter lång sträcka. Längre ner i backen står det folk som berättar att det var samma även där.

   Självklart är det juryns uppgift att tolka reglerna och 90% av kritiken är riktad mot dem som inte vågar diska Maria och många, många fler åkare. Nu var Maria en av de som filmades av tv och dessutom valde att skriva om detta på sin blogg. Därav hamnade hon i denna artikeln.

   Du får gärna berätta hur du tolkar det när Maria skriver att det är skillnad om man skejtar när man har blanka skidor och gör det medvetet, än om man har fästvalla och även då skejtar?

   Det jag säger är att jag hoppas att vi får en dag där ingen form av fusk förekommer. Du får tolka det som du vill!

   Hoppas du är nöjd med dessa svar!

   //Mathias

 2. Stefan: Han skriver ju att ”alla som fuskar ska åka dit, oavsett om det är doping eller tjuvskate” Han likställer ju inte dessa former av fusk.
  Doping är fusk (man får fördelar andra inte har), tjuvskate är fusk (man får fördelar andra inte har)…
  Kanske inte lika allvarligt men fusk är fusk

 3. Anmärkningsvärt att Rydkvist skriver att går det inte och saxa tar jag mig upp på något sätt istället för att bryta? Är det alltså bättre att bryta mot reglerna än att bryta loppet. Det går utmärkt att saxa på blanka skidor men det går väldigt sakta. Skulle man ändå inte klara av det så kan man gå på sidan upp, om det nu är så att man aldrig bryter. Det finns också ett gammalt klassisk lösning på problemet och det heter. Valla om. Finns säkert någon utmed spåret som har en tub man kan låna.
  Och Stefan. Tjuvskate är ett regelbrott. Doping är ett regelbrott, på detta sätt är det likställt. Bestraffning och påföljd för de olika regelbrotten torde vara himmelsvid.

 4. ”Stefan” Du verkar tycka det är ok att tjyvskejta om inte juryn ser det? Ursäkta men vad är det för sätt att se på skidåkning? Det måste väl vara upp till var och en att följa reglerna? Juryn kan ju omöjligt vara över hela banan och se allt, att då som du gör här försvara detta skitbeteende är precis som allt annat fusk inkl doping.

 5. Håller helt med Morgan! Men man ser ju att namnkunniga åkare klarar sig lättare undan såklart. Rydqvist bortförklaring ger jag inte mycket för. Landslagsåkare borde vara bättre tekniskt skolade så att dom kan skilja på skejt växel 1 och saxning.

 6. Att likställa tjuvskate med dopning är kanske att ta i.
  Men faktum är att någon som väljer att använda sig av skate kan tjäna in likvärdig tid med någon som dopar sig – med risken att enbart få en skriftlig varning är anmärkningsvärd.
  Man har extremt mycket att vinna på att åka som Rydqvist gör i detta fallet – massvis med tid. Men samtidigt riskerar hon i stort sett ingenting. Det är klart att med de förutsättningarna kommer vi att få se detta i de klassiska loppen.

  Kan man chansa och få en stor fördel men riskerna för bestraffning är minimala är det klart att det kommer att fuskas. Om straffet för bloddopning var en skriftlig varning, på sin höjd diskning, skulle dopningen antagligen också vara betydligt mer utbredd.

  Personligen känner jag att detta är en solklar diskning som bör ha avstängning som följd. Åker man i ett klassiskt lopp och väljer att använda sig av skate uppför backarna så fuskar man. Punkt.

  Lika mycket som en person som håller på med gång tar och springer ett par hundra meter här och där eller en orienterare som har med sig en GPS och glor på ute i skogen. Det hör inte hemma i sporten och ger en absurd fördel mot de åkare som åker rent. Att straffet då är en skriftlig varning är ett skämt.

  Att en åkare som för någon vecka sedan representerade svenska skidlandslaget i VM inte förstår att detta inte är klassiskt åkning utan rent fusk är även det anmärkningsvärt.

 7. OBS Stefan har rätt i punkt ett, två och tre. Detta är ett problem som gäller tävlingar från ungdomsklasser till vasalopp!! Inget som gäller Rydqvist mer än VÄLDIGT många andra. Hon har gjort fel och förklarar på sitt eget vis. Strongt.
  Kritiken och krav på åtgärder borde riktas till ansvariga i jury, förbund och arrangörer.

  1. Kritiken skall ju naturligtvis i första hand riktas till de aktiva som fuskar. Som aktiv har man eget ansvar att följa gällande regler. Kontrollanter ska egentligen inte behövas !!!

 8. Om jag som motionär i 40 årsåldern som åkt längdskidor i 2år klarar att åka utan fästvalla och ändå kunna saxa i branta backar borde ju elitåkare också kunna det. Tricket är ju att köra utan fästvalla på tävlingar där man vet att man klarar av det annars lägger man ju på fäste, enkelt !! Diskning utan varning tycker jag vore befogat. Har aldrig sett Seraina Boner tjyvskejta men hon kan ju åka skidor till skillnad mot de andra damerna i ski classics.

 9. Tack Mathias för att du tar upp detta fuskande. Jag var en av dessa motionärer som åkte Årefjällsloppet. Jag har sett på Youtube i efterhand hur såväl Maria G som Maria R tydligt skejtar in i tidkontrollen på Ottfjället efter 26 km och för mig är det en gåta att dom inte blivit diskade. Tydligare bildbevis går det inte att få !!!!
  Sen blir man ju rent ut sagt förbaskad och besviken när man läser om Marias förklaring till varför hon skejtar. Det är inget annat än medvetet fuskande. Jag är tveksam till att hon hade sämre fäste än vad jag hade men jag tog mig runt hela banan utan ett enda skejtskär. Om inte hon och andra klarar det trots att dom tränat mångfald mer än vad jag gjort, då har dom inget att göra i tävlingen. Då är det bara att bryta. Den skammen borde vara lättare att bära än skammen om att bli utpekad som fuskare.

 10. Var kontrollant på ett SM för några år sedan. Det var tydligt att några av de elitaktiva herrarna utnyttjade det faktum att de kände sig ”odödliga” och skejtade trots att de passerat markerad linje där kurvorna slutade. När jag som ansvarig kontrollant tog upp detta med TD, vågade han inte diska dessa herrar. En som Johan Olsson ansträngde sig för att ”ta in” skidorna i spåret före markering. Detta till skillnad från en WC-vinnare, numer ej aktiv, vilken skejtade ett eller två skär på samtliga ställen efter markeringarna… När våra bästa fuskar och TD inte vågar diska, hur ska övriga då göra?

 11. På VM i Falun skatade Norrtug tydligt framför tv kammaren i fem milen utan åtgärd. Så sker inte åtgärder på den nivån lär vi inte se det. I andra lopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *