Därför diskades Northug men inte Jönsson

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Petter Northug gjorde en bra prolog och tog sig enkelt vidare från sin kvartsfinal i dagens sprint. I semin tog dock dagen slut efter han gled in på en 4e plats efter lite strul på slutet. Efter målgång diskades Northug. Sindre Wiig Nordby har på sin blogg gjort en analys av händelsen. 

– Northug får inte gå över skidorna på ryssen. Hans bakre skidspetsar måste vara före ryssens skidspetsar för att han ska få gå in före ryssen. Regelbrott. Reglerna säger också att den som går förbi har ansvaret att icke hindra. Northug går med vilja över skidorna på ryssen för att få en bättre position, men blockar samtidigt så att ryssen måste dra sig tillbaka. Regerbrott, skriver Nordby på sin blogg.

Därför klarade sig Jönsson
Det var inte bara Northug som gjorde regelbrott under dagens sprint. Emil Jönsson fick precis samma varning som Northug, men bara det förstnämnda regelbrottet Nordby gick igenom. Anledningen att norrmannen blev diskad och inte svensken var alltså det sistnämnda regelbrottet. Det regelbrott som har tydlig inverkan på resultatet ska bli bestraffat med diskning. I Jönssons fall skedde ingen större förändring och därför fick han bara en skriftlig varning.

Reglerna om varningar säger också att när man fått sin andra varning, ska man diskas i den tävlingen varning nummer två uppkommer. Därför bör Jönsson passa sig i fortsättningen.

Men det är inte bara Jönsson som bör passa sig. Nordby skriver även på sin blogg att Heide Weng och Therese Johaug också måste vara extra försiktiga i fortsättningen av säsongen.

– Bägge har en skriftlig varning sen tidigare, nu måste dom vara extra försiktiga när de kör i morgon och resten av säsongen. Ett litet regelbrott, no matter how small, betyder diskning numera, avslutar Nordby på sin blogg.

Läs hela Sindre Wiig Nordbys analys på hans blogg. Klicka HÄR.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *