Efter en mycket intensiv sommar så är det kommande helg dags att börja runda av 2017 års nationella rullskidsäsong, sett till de större evenemangen. Alliansloppets tävlingar, som också är finalen av STS roll cup, står för dörren.

 

Som vanligt är det full fart i Trollhättan under sista veckan i augusti. Alliansloppet har vuxit och förändrats mycket under årens lopp och innehåller förutom rullskidstävlingarna även löp- och mountinbiketävlingar.

Stört, till och med störst i hela världen, är det långa Alliansloppet som traditionsenligt arrangeras kommande lördag. Under fredagen blir det mera sprintbetonat i Trollhättan då Integra spint race (knockoutsprint) och Sting Hill race (backtävling) arrangeras.

Som vanligt har Alliansloppets ”pappor” Magnus Larsson och Magnus ”Ölme” Eriksson lyckats samla ett fantastiskt starkt startfält. Eller vad sägs om Petter Northug, Katerina Smutna, Silje Örye Slind, Britta Johansson Norgren, Anders Aukland, Maja Dahlqvist, Calle Halfvarsson, Emanuelle Becchis och Joestein Olafssen bara för att nämna några i den gedigna deltagarlistan. Lägg där till att IFK Mora och Torsby Skidgymnasium har läger i samband med tävlingarna och ni förstår att stora delar av toppen inom svensk längdåkning finns på plats.

Läget i STS Roll cup inför helgen är spännande och de som vill vara med ”om det hela” är nästintill tvungna att topprestera på alla tävlingar för att ta hem cupen.

I damklassen leder Helen Söderlund, IFK Mora, med 44 poäng före Julia Angelsiöö, Storvreta. Lisa K Svensson, Åsarna IK är trea bara sex poäng från andraplatsen. Bakom henne är det tätt och bara 30 talet poäng skiljer ända ner till sjätte plats.

Herrklassen ledas av Robin Norum, IFK Umeå (bilden), endast 26 poäng före Tom Fahlén, Landsbro IF. Elva poäng senare hittar vi Marcus Fredriksson, Lycksele IF, som trea. Även här det tätt bakåt och det vill till att toppåkarna tar ordentligt med poäng under helgen för att försvara sina platser.

Freya Orban, IF Ski Team Skåne, leder damernas juniorklass. Bara sex poäng skiljer till tvåan Tilda Johansson, Skorpeds SK och nio poäng ytterligare till Kristina Axelsson, Sya SK. Kommer alla dessa till start så blir det en spännande avslutning i helgen.

Herrarnas juniorklass leds av nykorade juniorvärldsmästaren Leo Johansson, Skillingaryds FK. Det skiljer 45 poäng till Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK, som är tvåa. Simon Jonsson, IF Hallby, är trea och har 31 poäng fram till andra platsen. Även här är det tätt bakåt och det finns stora chanser till omkastningar.

I den totala STS Roll cup så tävlar seniorerna om en sammanlagd prispott om 45 000 kr och de bäst placerade juniorerna blir belönde med produkter från Elpex.

Alliansloppets SK fortstätter att storsatsa och det blir även i år tv-sändningar i TV4 Sport via FIS live blir det tidtagning från fredagens sprintkval och backtävling. Lördagens Allianslopp har livetidtagning via http://live.skidor.com

Fredagens kvaltävlingar startar 15:15 och finaler (tv-sända) från kl. 16:30. Första start på backtävlingen är 19:30.

Alliansloppets huvudklasser (tv-sända) startar 14:20 (damer) och 14:35 (herrar) motionsklasserna startar kl. 11:00.

Tävlingarnas officiella webbplats

Mer information om STS Roll cup: www.skidor.com/rollcup

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *