Björn Ferry, Foto: Bildbyrån

SVT:s expert Björn Ferry vill se ett stopp på dopingen inom idrotten. Ferrys förslag är att förbjuda alla typer av medicinering. – Jag skulle jag vilja se att man förbjöd alla mediciner rakt av och sa att elitidrott är för friska personer, säger Ferry.

Detta får den diabetessjuke elitåkaren Robin Bryntesson att gå i taket. Robin skriver följande på sin Facebook-sida.

”Diabetes är min vardag, min familjs vardag. Tar jag inte rätt mängd insulin är detta något som kan hända. Jag skulle byta kropp med en frisk person alla dagar i veckan.

Att en expert i Sveriges rikstelevision tycker att det är fel att jag håller på med elitidrott eftersom jag är tvungen att ta ett hormon som jag inte överlever utan, det är skrämmande.

Jag måste ligga på ett blodsocker mellan 5-8 (vilket en frisk person gör ändå) för att vara konkurrenskraftig på en tävling. Tar jag för mycket insulin blir jag för låg i blodsocker för att kunna prestera, och jag kan hamna i koma och dö. Tar jag för lite insulin så får jag för högt blodsocker och kommer i mål på en dålig placering och med ett väldigt slitage på mina inre organ. Jag kämpar varje dag för att inspirera barn och ungdomar att satsa på sin dröm, ta inte bort idrotten från dem! Och läs på innan ni sparkar undan benen på barn med en av de allvarligaste kroniska sjukdomar som finns i Sverige.

Zoomar man ut, Björn Ferry, så har du redan samma hormon i din kropp, dygnet runt, din kropp producerar det automatiskt så fort du stoppar något i munnen. Vi diabetiker däremot måste planera alla dygnets timmar.

Vi måste räkna ordentligt på allt vi stoppar i oss och tillsätta insulin manuellt för att kunna träna, tävla och leva på lika villkor som dig. Förra året dog 5 miljoner människor världen över i en sjukdom du menar är en fördel att ha. Fortsätt kämpa alla diabetiker, anhöriga och alla andra som förstår sig på sjukdomen.

Vi fortsätter att försöka sprida kunskap om diabetes för att okunskap som sprids om sjukdomen ska stoppas!”

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *