Britta satte ny rekordtid i Tjejvasan

Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, vann den 29:e Tjejvasan på ny rekordtid: 1.16.44. Britta slog det tidigare rekordet med en minut och 46 sekunder.

I strålande solsken och hårda fasta spår satte Britta högsta fart direkt från start. Efter Hökberg åkte hon solo mot segern och det nya rekordet.
– Det här var jättehäftigt. En otrolig upplevelse, sa Britta efter sin andra raka seger i Tjejvasan.

– Allting stämde idag, formen och tekniken. Föret var helt otroligt, skidorna och allting, fortsatte Britta.

8 150 deltagare var anmälda till Tjejvasan 2017. Att det skulle bli en ny rekordtid under de fina förhållanden som var i spåren var ingen överraskning för Britta.
– Jag var ganska säker på att rekordtiden skulle ryka idag. Vem som än skulle vara först över mållinjen, sa hon.

Johansson Norgren kunde kassera in 50 000 kronor för segern och 50 000 kronor för nya rekordet. Brittas taktik innan loppet var att utmana om spurtpriset i Hökberg men samtidigt utnyttja den farten för att åka för fullt genom kontrollen och inte ta någon dricka där.
– Linn (Sömskar) körde hårt där och tanken var att kontra på det och sen fortsätta åka fort efter spurtpriset, berättade Britta.

Först såg det ut som att Maria Nordström och Emilia Lindstedt skulle kunna plocka in Brittas försprång igen. Men sedan växte avståndet igen och det blev mer avvaktande åkning där Nordström och Lindstedt åter fick sällskap av Sofia Henriksson, Linn Sömskar och Elin Mohlin.
– Det kändes bra och jag kunde njuta men det gällde att inte bli bekväm. Jag hade ingen riktig koll hur jag låg mot rekordtiden. Men jag kände att jag borde ligga bra till eftersom jag var så långt före de andra, förklarade Johansson Norgren.

Det är bara tre åkare tidigare som kunnat försvara sin segrar i Tjejvasan året efter en seger. Nu blev Britta den fjärde. Före henne var det Anna Frithioff, Marie-Helene ”Billan” Westin och Susanne Nyström som klarat den bedriften.
– Hela säsongen har varit upplagd för den här veckan och framförallt Vasaloppet, sa Britta vidare.

Det var förstås också ett skönt formbesked inför Vasaloppet. Brittas teamchef i Lager 157 Ski Team, Anton Järnberg, sa så här efter triumfen:
– Det var mäkta imponerade och häftigt att se. Det funkade bra tekniskt och det är mycket det jag tror det hänger på. Britta har varit bra hela vintern, det är bara det att Katerina Smutná varit lite bättre.

I kampen om platserna bakom Johansson Norgren var Emilia Lindstedt starkast i spurten och tog den tätt före Maria Nordström och Sofia Henriksson.

Emilia var beredd på att Johansson Norgren skulle köra hårt vid Hökbergskontrollen.
– Jag hade en känsla att Britta skulle gå där. Jag var ganska beredd på det. Jag hade en förhoppning om att kunna hänga på men det blev en lucka ganska snabbt och hon är så himla stark, sa Lindstedt.

Emilia tillsammans med Maria Nordström såg först ut att kunna knapra in på Britta igen.
– Jag tyckte jag och Maria hade häng på det ett tag, men vi orkade helt enkelt inte. Vi har inte samma kraft som Britta.

När luckan till Britta växt blev det lite avvaktande åkning i klunga där bakom.
– Det blev lite lurpassning. Ingen ville bränna sig innan spurten. Jag kände mig stark på slutet fast jag legat i täten och hade förhoppning om att kunna gå i mål som tvåa. Jag är otroligt nöjd.

Maria Nordström tog tredjeplatsen precis före Sofia Henriksson. Med i spurten fem och sex sekunder bakom var också Elin Mohlin och Linn Sömskar som femma och sexa.

Resultat Tjejvasan 2017
1 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 1.16.44
2 Emilia Lindstedt, Falun Borlänge SK, 1.19.18
3 Maria Nordström, Ulricehamns IF, 1.19.19
4 Sofia Henriksson, Piteå Elit SK, 1.19.19
5 Elin Mohlin, Åsarna IK, 1.19.24
6 Linn Sömskar, IFK Umeå, 1.19.26
7 Laila Kveli, Norge, 1.20.59
8 Hedda Bångman, Offerdals SK, 1.21.13
9 Sandra Olsson, Malungs IF, 1.22.02
10 Jenny Larsson, Gellivare Skidallians, 1.22.02

För övriga resultat, klicka på ”Resultat” på Vasaloppets hemsida vasaloppet.se

Noterbart
Förstapriset i Tjejvasan 2017 är 50 000 kronor. Plus rekordbonusen på 50 000 kronor.
ICA:s spurtpris i Hökberg: Linn Sömskar, IFK Umeå, 29.30,8
DHL:s spurtpris i Eldris: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 54.22,4

De tre senaste åren har därmed bjudit på tre av de fyra snabbaste segertiderna i Tjejvasan: Susanne Nyströms gamla rekordtid från år 2008 löd på 1.18.30, Laila Kvelis segertid år 2015 var 1.19.11 och Britta Johansson Norgrens segertid 2016 1.19.25.

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Ett svar på ”Britta satte ny rekordtid i Tjejvasan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *