140316 Barn tŠvlar pŒ skidor under Svenska Skidspelen den 15 mars 2014 i Falun. Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRN / kod NJ / 73971

Den här texten är inte skriven för att visa att jag har rätt och andra har fel. Texten är mer skriven ur en reflekterande synvinkel. Ämnet? Tidig satsning och/eller toppning.

Inom lagsporter, som t ex fotboll och ishockey, är detta en vanligt förekommande diskussion. När är det lämpligt att börja toppa ett lag? När anses ungdomarna vara så pass mogna och nått en så pass hög ålder att man kan urskilja de som har fallenhet för den aktuella idrotten?

SISU idrottsböcker har en bok med titeln ”Talangutveckling”. Som titeln förevisar så handlar det om hur man utvecklar en talang från barnaålder upp till seniorelit. Som många andra framkommer här att det före puberteten är oerhört svårt att se vilka som är talanger. Puberteten har stor påverkan på en människa och först efter den, då personen växt färdigt, kan det vara motiverat att börja selektera. Vi pratar här om en ålder kring 15-16 år, senare är också vanligt förekommande. Inom ishockey har TV-pucken ofta stått som symbol för tidig selektering och många kritiska röster höjs om hur den bidrar till att icke-uttagna slutar med ishockeyn. Vissa anser även att den bör läggas ner, med argumentet att det på det sättet får fler att hålla på och därmed öka bredden i svensk ishockey samt att det i den åldern är omöjligt att se vilka som är framtida toppspelare.

Inom fotboll är det vanligt med akademier, där lag (ofta lag med herrseniorlag i Allsvenskan) selekterar i lag ibland 12-åringar. Med bakgrund i vad SISU tar upp i ovan nämnda bok är det inte svårt att se det motsägelsefulla i dessa arbetsmetoder.

Hur gör vi inom skidåkningen? Vi är ofta snabba med att lyfta fram oss själva som förebilder för hur träning och föreningsverksamhet ska fungera. Men här vill jag göra en reflektion.

En av de största och mest prestigefyllda ungdomstävlingarna i Sverige heter Folksam Cup. Tävlingen är för killar och tjejer i åldrarna 15-16 år. Man tävlar inte för sin förening utan för sitt distrikt. Jätteroligt och det är kul att få representera något större, som sitt distrikt. Dilemmat är bara att varje distrikt får skicka max 16 åkare, 4 åkare per klass. Det här upplägget har mig veterligen aldrig ifrågasatts. Vad händer med de åkare som inte blir uttagna? Slutar de? Kämpar de vidare? Släcks drömmen där och då? Är det lämpligt att begränsa antalet åkare per distrikt i den åldern?

Den andra ungdomstävlingen där åkaren representerar sitt distrikt heter ICA Cup, tidigare Kalle Anka-cup. En tävling förmodligen än mer klassisk än Folksam Cup. Här är det 13/14-åringar som kämpar i spåren. Fler skillnader? Varje distrikt skickar valfritt antal åkare, med andra ord ingen selektering på det sättet, även om skillnader garanterat förekommer mellan distrikten.

Reflektionen blir då: är det lämpligt att selektera bland ungdomarna inför Folksam Cup? Ska vi släppa antalet åkare fritt även där? Anser vi att åkarna har nått en ålder där man kan urskilja de som blir riktigt bra och de som inte blir det? Har vi i svensk längdskidåkning en bredd på ungdomssidan att vi har råd att åsidosätta vissa i den här åldern? Precis innan man eventuellt ska till skidgymnasiet. Bara en tanke…

Fotnot: Personerna på bilden har inget med texten att göra

2 KOMMENTARER

 1. Bra att du reflekterar över detta och att det skrivs om det på Skidzonen.
  Med bakgrund som en gång tiden tävlingsåkare, mångårig skidledare i klubb och distrikt, barn och ungdomstränarutbildare så vill jag hålla med om vikten av att belysa ämnet.
  Jag kan säga att det har diskuterats många gånger och under många år med selektering och tidig utslagning. Vi är en liten idrott och vi ska absolut få med så många barn och ungdomar så länge som möjligt, för det är som du skriver omöjligt att säga vem som kommer att bli bäst i seniorålder.
  För vem är talang och vad är talang? Är det den som tränar mest? Den som vinner mest? Den som tävlar mest? Gener? Tidigast utvecklad? Eller den som har roligast på skidor? Ja, talang kan vara många egenskaper och det krävs många bitar för att bli bäst i världen. Det är inte är inte lätt att förutspå en talang.
  Ju fler barn och ungdomar vi kan ha med oss högre upp i åldrarna desto större chans att flera når toppen av sin förmåga. Alla kan inte bli elitåkare men vi kan i alla fall få fler som ges chansen att bli bra och som gillar skidåkning och även ges chansen till ett hälsosamt liv med en god social uppväxt.

  Förr var även Ica Cup, före detta Kalle Anka cup, en tävling dit du fick kvalificera dig, 5 åkare från varje distrikt fick representera sitt distrikt. Det är inte alltför många år som det ändrades. Vi lyfte frågan och diskuterade den många gånger och särskilt i Dalarnas distrikt då det kunde bli mycket stort fokus på den tävlingen och uttagningarna dit. Vi har även diskuterat frågan i utbildningsgruppen i SSF.
  Personligen tycker jag att även Folksam Cup kunde vara fri att anmäla sig till. Skillnaden mellan Ica Cup och Folksam är ändå att då finns också ett USM som alla kan åka så möjligheten finns att få mäta sig med andra i hela Sverige.
  Men det är bra att frågan diskuteras och viktigt är att vi alla bör tänka till på hur vi själva agerar vid tävlingar och träningar. Vad premierar vi, resultat eller barns/ungdomars prestation? Hur ställer vi frågor till barnen? Frågar vi efter vilken plats de kom på eller vilken tid de fick? Eller frågar hur det kändes? Hade du roligt?
  Vad berömmer vi mest, den som vinner eller den som kanske klarat att köra tvåans växel åt bägge håll?
  Planerar vi träningar och tävlingar så varierande att flera barn/ungdomar kan ha chans att vinna eller gör vi alla tävlingar så endast de tidigast utvecklade vinner. Här kan vi variera stafetter och lekar på träningar som kräver andra egenskaper än ren snabbhet eller uthållighet. Där även den som kanske är lite svagare kan få vinna och vara bäst.
  Detta skulle även kunna göras på tävlingar om vi vågar göra något utöver det vanliga.

  Varierade träningar och tävlingar som gynnar och gör fler till vinnare är något som vi också diskuterar mycket och förespråkar på våra barn och ungdomstränarutbildningar i Skidförbundet.
  Det är ett viktigt tema att hålla detta levande att fortsätta prata om och rannsaka oss själva hur vi förhåller oss till resultat kontra prestation.
  Jättebra Carl att du reflekterar i en viktig fråga!

 2. Bra skrivet ? Jag tog upp denna fråga i Falun för några år sen, Ica och Folksamuppstarten (2år) och fick till svar av ”herrarna” i ungdomsgruppen att om vi ville ha fler åkare från de större distrikten till Folksam Cup så skulle det vara större klasser och fler deltagare i klasserna till USM …….Jag håller/höll inte med i den frågan och tror att vi just i åldern 15-16 tappar oerhört många skidåkare och denna segregering i just Folksam cup som är både tävling och en oerhört rolig/givande arrangemang socialt, mer av en breddtävling…… Inte som USM med helt fri anmälan och mera ”allvarligt” ……
  och detta tror jag säkerligen har en del i våra ” förlorade” ungdomar ?

  Vad det gäller Ica så har vi i J/H (Jämtland/Härjedalen) haft stora skidkullar efter åldern -99, med 20-30 åkare i varje klass. Tyvärr blir det samma sak där då 8 åkare och 32 stycken totalt blir uttagna och är begränsning framförallt i distriktet och vad jag vet även hos arrangörerna med sängplatser mm ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here