Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

Både säsongens sista SM-tävlingar och nationella cupfinaler ska genomföras under tre intensiva tävlingsdagar.

In i det längsta kämpade Hudiksvalls IF med att säkra tävlingarna på hemmaplan men vårens tidiga intåg gjorde att tävlingarna fick flyttas till Åsarna.

-Sedan vi tog beslutet om flytt har det varit full fart framåt och det kommer bli fina tävlingar! säger tävlingsledare Åke Ekblom.

-Vi har sedan länge ett bra samarbete med Åsarna IK och det har kommit väl till pass denna gång. fortsätter Ekblom.

Det är tre tävlingsdagar över fyra dagar som gäller på Åsarnas Skidstadion när ett helt nytt koncept för SM- och cupavslutningarna nu prövas – att samarrangera allt.

Tävlingarna inleds imorgon torsdag 20 mars med SM i sprintstafett i fri teknik. Regerande mästare är Piteå Elit på damsidan och IFK Mora på herrsidan. Intresset för att delta på årets stafett är stort – hela 18 damlag och 32 (!) herrlag är anmälda. I herrstafetten är det så många lag att det till och med blir tre semifinaler för att sålla fram finallagen.

Fredag 21 mars är sedan kombinerad vilo- och ankomstdag inför helgens fortsatta tävlande.

Lördag 22 mars är det så dags för längdskidornas blå band – SM över tre och fem mil – i år i klassisk teknik. Både Charlotte Kalla, Piteå Elit och Anders Södergren, Hudiksvalls IF, tog övertygande SM-guld förra året och frågan är naturligtvis om de båda ska dryga ut sin skörd av SM-guld eller om någon annan utmanar. Södergren har på ”hemmaplan” chans att ta sitt 18:e SM-guld och därmed bli ensam innehavare av rekordet för SM-guld på herrsidan – just nu delar han förstaplatsen med ingen mindre än Nils ”Mora-Nisse” Karlsson.

Årets SM Tour – kampen om årets SM-åkare – avgörs även den under lördagen och där är det knallhårt i bägge klasserna – Jennie Öberg och Mia Eriksson, båda Piteå Elit, har samma totalpoäng i damklassen och i herrklassen har Jens Eriksson, Dala-Floda IF och Simon Andersson, Falun-Borlänge samma totalpoäng. Totalställningen och regler finns på www.skidor.com/smtour

Tre- och femmilen är även final för Team Sportia cup där Jennie Öberg leder totalt före sina klubbkamrater Charlotte Kalla och Magdalena Pajala. I herrklassen har Simon Andersson ledningen med drygt tjugo poäng före Martin Bergström, Piteå Elit. Totalställning och information finns på www.teamsportiacup.se

På lördagen startar även juniorerna sin finalhelg i Scandic cup med en prolog i klassisk teknik över 2,5 km. Under söndag 23 mars avslutas hela finalhelgen med en jaktstart i klassisk teknik över 10 km för juniordamerna och 15 km för juniorherrarna.

I Scandic cup är läget följande:

Både i D 17-18 och H 17-18 har Elina Rönnlund, IFK Umeå och Viktor Thorn, Ulricehamns IF, skaffat sig rejäla grepp om slutsegrarna. Bägge har dominerat stort under säsongen genom att vinna flertalet av deltävlingarna. Det är endast om de uteblir från helgens tävlingar som någon kan utmana dem.

I D 19-20 är det desto jämnare. Där leder Jonna Sundling, IFK Umeå, med endast 25 poäng före Maja Dahlqvist, Domnarvet. Då endast de sex bästa av åtta deltävlingar räknas till den totala cupen kan det bli mycket spännande. Anna Dyvik, Falun-Borlänge, är trea med chans till avancemang om hon gör en bra helg.

I H 19-20 är det också mycket spännande. Oskar Svensson, Falun-Borlänge, leder med 31 poäng före Markus Ruus, Gillberga SK, som i sin tur endast har 3 poäng till godo till trean Jacob Engström, Kalix. Noterbart är att alla dessa har åkt samtliga deltävlingar i vinter och att alla anmälda till helgen. För totalställning och information se www.scandiccup.se

-Nu hoppas vi på fina dagar i Åsarna – släpkärran är fullpackad och hela staben är på väg så det kommer bli kanon! skrattar tävlingsledare Åke Ekblom.

All information om tävlingarna finns på www.hudiksvallsif.nu

 

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *