Åre Swix Open – repris av fjolårsuccén

IMG_4460

Både dam och herrvinnaren från Vasaloppet är klara för start den 28e december. Under mellandagarna kommer både världselit och motionärer till Åre för ett skidlopp.

Gustaf Berglund, en av initiativtagarna till Åre Swix Open, berättar hur allt började.
– Både jag, Jesper Johnsson och Christer Larsson (båda i arrangörsstaben) har alla tävlat i längdskidor och vet vad åkarna vill ha. Bra spår, tufft motstånd, inget strul, inget lull lull, utan kort och koncist.

Med hjälp av Jerry Ahrlin och på tre dagars varsel gjorde vi klart med markägarna, spårkörning och så körde vi ut en blänkare på nätet. Några dagar senare stod knappt hundra deltagare på start vid myren ovanför spårcentralen i Björnen, fortsätter Berglund.

Vid premiärtävlingen 2013 vann norrmannen Johan Kjölstad herrtävlingen på strax under två timmar och på damsidan ingen mindre än Vasaloppssegraren Laila Kveli. Juniorerna Olle Jonsson och Hedda Bångman vann 15km klasserna.

Jerry Ahrlin som slutade trea 2013, har redan aviserat att han kommer för att slåss om segern i år. En annan som gett klartecken är John Kristian Dahl, Vasaloppssegraren 2014.

Christer Larsson, arrangemangets kvalitetsansvarige vill se hela familjen i spåren.
– Vi ska inte glömma de som tycker att 45km är lite i längsta laget. För dem arrangerar vi 15km loppet. Med start tio minuter efter huvudklasserna får man prova på samma bana i sitt eget tempo. Kanske man blir varvad en gång av eliten, men det kan ju vara kul att få se storfräsarna ute i skogen och känna på deras fart.

Åre Swix Open 28 december 2014
Åre Björnens längdspår, Åre
45km eller 15km – max 300 deltagare
För anmälan och info www.areswixopen.com
Följ oss på www.facebook.com/areswixopen

Dela denna artikel med dina vänner

Läs även

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *